Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарка после три године блаћења: Не плашим се ако ме и физички нападну (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2019.

Аутор: Јелена Мирковић Извор: Н1

Новинарка после три године блаћења: Не плашим се ако ме и физички нападну (ВИДЕО)

Новинарка из Ваљева и уредница портала колубарске.рс Дарија Ранковић већ три године трпи најгрубље вређање због свог рада. Напади су врхунац доживели на порталу valjevskapodvala.com. Она за Н1 каже да верује да је циљ свих тих напда да престане да ради на начин на који ради и поручује да неће одустати, макар је на крају физички напали.

Дарија Ранковић је објаснила да су напади на њу почели 2016. године када је Зоран Мајдак купио Радио Ваљево. Тада је у програму емитовано саопштење у којем је она називана лажовом, а које су потписали Мајдак и главни и одговорни уредник. Напади су се наставили у јулу и августу 2017. године.

"Обратио се отвореним писмом и најстрашније ме вређао, и лично и професионално. Вређао је и моју породицу. Називао ме је самозваном новинарком која има неписмене текстове", каже Ранковић.

Пошто није заплашена овим увредама, настао је портал који је копија њеног у циљу довођења читалаца у заблуду, додаје саговорница Н1.

Ни после тога она није престала да извештава о дешавањима у Ваљеву на начин како је то раније радила, због чега су, тврди, почеле да се одбјављују текстови у којима се наводи да је лажов, да рекетира оне који не желе да сарађују с њом, да има љубавника и да дилује дрогу.

Упитана како живи и ради у таквој атмосфери, Дарија Ранковић кратко одговара - тешко је.

"Вероватно желе да дигнем руке од свега и да сачувам себе и своје здравље. Олакшавајуће је што је Ваљево релативно мали град. Већина ме познаје, већина суграђана ме гледа у очи и зна да то није тачно", каже уредница портала kolubarske.rs.

Врхунац омаловажавања и напада на ваљевску новинарку доживео је на порталу ваљевскаподвала.цом. Ранковић сумња да иза њега стоји иста екипа која је и иза других медија преко којих трпи нападе. Пошто је формална адреса портала у Мадриду, а уредник Шпанац, Ранковић се обратила полицији како би утврдили ко стоји иза тог сајта. Како каже, непосредно пред разговор за Н1 добила је позив да је полиција почела да поступа по том случају.

"На том порталу блате и вређају не само мене, нападају још једну колегиницу која такође има портал и одборника Љубомира Радовића, који је професор географије у једној основној школи. Ту су отишли са бљувотинама и одвратним текстовима 100 корака више", истиче наша саговорница.

"Кажу ми да критикујем власт. Ја не критикујем власт, они сами себе критикују. Ја само преносим оно што раде, а ако је то што сам пренела лоше - криви су они", каже Ранковић и додаје да су напади на њу један од начина да колубарске.рс престану да пишу о томе где одлази новац из локалног буџета, како се дели међу партијским друговима и како се намештају јавне набавке. 

Против Зорана Мајдака поднела је тужбу још пре две године, а од тада је одржано пет рочишта на којима се оптужени ни једанпут није појавио.

"Охрабрен непоступањем суда или тиме што се ништа није десило он је наставио мене да вређа, да блати још жешће", истиче Дарија Ранковић и додаје да верује у институције државе иако са њима нема доброг искуства.

Говорећи о финансирању локалним медија у Ваљеву, објашњава да они који критикују власт не пролазе или пролазе са смешно малим износом.

"А сви они медији који не пишу толико о малверзацијама, о трошењу новца, који претежно преносе саопштења и баве се лаганијим темама, на конкурсу су прошли боље од нас", каже уредница портала kolubarske.rs.

"Верујем да и мој град и ова земља не треба да буду град и земља бахатих и примитивних, где ће лаж и превара да владају, где ће корумпиани да владјау. Дошло је време када мали људи који немају врлине, знања и вештина, а имају огромне амбиције, владају нашим животима. Из Ваљева млади одлазе јер то није више та средина", каже наша саговорница.

Упитана чега се највише плаши каже да је била спремна на све када је ушла у новинарство и одлучила да се темама бави на критички начин.

"Не плашим се, ако ће и да ме физички нападну, боже мој", закључила је Дарија Ранковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси