Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напад на новинара Јовановића: Детаљи из признања кривице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2019.

Аутор: Јелена Вељковић Извор: javno.rs

Напад на новинара Јовановића: Детаљи из признања кривице

Иако су поједини таблоиди тврдили да Бојана Цветковић Шијацки није знала за припрему напада на новинара и да је због тога добила минималну казну, у споразуму о признању кривице она каже да је свесно и са умишљајем помагала приликом паљења гараже и куће Милана Јовановића.

Бојана Цветковић Шијацки свесно је и са умишљајем помогла Александру Маринковићу да запали гаражу и кућу Милана Јовановића, новинара портала Жиг Инфо из Гроцке, наводи се у споразуму о признању кривице који је достављен БИРН-у скоро седам месеци након захтева упућеног Другом основном тужилаштву у Београду.

Бојана Цветковић Шијацки је споразумом о признању кривице осуђена на шестомесечни кућни притвор уз електронски надзор и новчану казну од 50.000 динара.

Поједини таблоиди наводили су да је Шијацки на саслушању наводно говорила да ју је пироман Александар Маринковић „намамио да му помогне говорећи јој да треба да оде по цигаре“, међутим документ који је она потписала са тужилаштвом показује нешто сасвим супротно. 

Шијацки је признала да је у ноћи 12. децембра 2018. око три сата и 20 минута после поноћи са умишљајем „у стању урачунљивости, свесна свог дела и да је исто забрањено“ помогла Александру Маринковићу да изазове пожар и тако угрози животе људи.

Она је својим возилом марке „citroen xsara“ одвезла Маринковића близу куће новинара Милана Јовановића. Маринковић је претходно у њеном присуству скинуо задњу регистарску таблицу са аутомобила.

Када су стигли до Јовановићеве куће, Маринковић је изашао из возила „са ранцем у руци у коме су се налазили цигла и флаша са бензином“ и упутио се ка Јовановићевој гаражи у којој је био паркиран његов „мерцедес“.

„Узео је циглу из ранца и циглом разбио прозор гараже, а потом је флашу са бензином, коју је претходно запалио уз помоћ крпе коју је обмотао око грлића флаше, убацио у гаражу“, стоји у документу.

Избио је пожар који је захватио гаражу и аутомобил, а пламен је почео „неконтролисано да се шири из гараже која је повезана са кућом, па је захватио и стамбени објекат у којем су спавали Јовановић и његова супруга“.

Маринковић је након тога отишао назад и сео у аутомобил у коме га је чекала Бојана Цветковић Шијацки.

У документу се констатује да је Александра Маринковића на ово кривично дело навео Игор Новаковић који му је обећао да ће за ту „услугу“ да му отпише дуг од 350 евра, као и да ће му по „обављеном послу дати још 500 евра“.

У споразуму се не помиње улога Владимира Михаиловића, полицајца из Гроцке и Драгољуба Симоновића, сада бившег председника Општине Гроцка, којима је суђење започело 24. маја 2019. године, а следеће рочиште заказано за 26. јул ове године.

Према оптужници, Драгољуб Симоновић је подстрекавао Михаиловића да запали новинаров аутомобил као и да ће му за то платити 1.800 евра.

БИРН је до документа споразума дошао скоро седам месеци након што га је затражио од Другог основног јавног тужилаштва у Београду.

Тужилаштво је прво одбило Захтев за приступ информацијама од јавног значаја који је 27. децембра 2018. БИРН упутио том тужилаштву уз аргументацију да би достављање тог споразума „угрозило, омело и отежало откривање кривичног дела“, будући да је Шијачки само једна од окривљених особа.

На ту одлуку БИРН је Поверенику за информације од јавног значаја изјавио жалбу коју је Повереник уважио и у јуну ове године поништио одлуку Другог тужилаштва које је потом БИРН-у коначно доставило тражени документ. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси