Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  CNN: Асанж Амбасаду Еквадора претворио у командни центар, радио с Русима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2019.

Аутор: CNN Извор: Н1

CNN: Асанж Амбасаду Еквадора претворио у командни центар, радио с Русима

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж током свог боравка у Амбасади Еквадора у Лондону у низу сумњивих сусрета дошао је у посед потенцијално хакованог материала који је имао везе са америчким председничким изборима 2016. године, објавио је CNN позивајући се на обавештајну документацију у коју је имао увид.

CNN наводи да обавештајни подаци показују како је Асанж амбасаду претворио у "командни центар" из којег је водио серију "штетних открића" која су уздрмала америчку председничку кампању 2016. године. Додаје се да је у критичним моментима Асанж током свог боравка у амбасади имао вишесатне састанке са Русима и хакерима "светске класе".

Неколико недеља пре него што је од руских оперативаца добио хакован материјал, Асанж је набавио моћну компјутерску опрему која је олакшала пренос података, објавио је CNN.

Ови подаци добијени су на основу стотина обавештајних извештаја, које је за Владу Еквадора сачинио УЦ Глобал, приватна шпанска компанија за обезбеђење, а у које је CNN, како тврди, имао увид.

Извештају представљају хронику Асанжовог кретања и дају до сада невиђени увид у његов живот у Амбасади. Они, такође, дају нову димензију извештају доскорашњег америчког специјалног тужиоца Роберта Мулера, руководиоца истраге о руском мешању у америчке изборе 2016. године, који је каталошки описао како је Викиликс помогао Русима да се умешају у изборе, тврди CNN.

Еквадорски обавештајни званичник потврдио је за CNN да су обавештајни извештаји аутентични.

CNN преноси да сигурносни логови показују да је Асанж лично из Амбасаде Еквадора, у којој је живео скоро седам година, пуштао у јавност нека од открића до којих су хакери дошли.

Приватна компанија за обезбеђење, која је радила за еквадорске власти, одмах после америчких председничких избора припремила је процену Асанжових активности, у којој је навела да несумњиво постоје докази о повезаности оснивачка Викиликса и руских обавештајних агенција.

Џулијан Асанж је од почетка негирао сарадњу са Русијом И инститирао на томе да извот података које је објавио није руска влада. Такође је рекао да би објавио И компромитујући материјал о Доналду Трампу да је дошао до њега.  

Британска полиција ухапсила је Асанжа у априлу ове године, а том приликом заплењена је и његова имовина. Британски министар је средином јуна потписао изручење Америци, а рочиште о изручењу требало би да се одржи тек у фебруару 2020. године.

САД су затражиле изручење Асанжа који се суочава с укупно 18 тачака америчке оптужнице, а уколико буде осуђен за шпијунажу и издају објављивањем тајних државних докумената, прети му вишедеценијска казна затвора.Tagovi:

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси