Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Партнерство Телекома и Euronewsа: Одговор државе на Н1 или промоција независног новинарства?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2019.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Партнерство Телекома и Euronewsа: Одговор државе на Н1 или промоција независног новинарства?

Директна уплетеност државе у довођење Euronewsа у Србију, и то преко Телекома који се већ својски труди да за рачун власти утиче на медијску сцену у Србији, изазива сумње чак и када је једна тако угледна медијска кућа у питању.

Вест да ће међународни информативни канал Euronews у сарадњи са Телекомом Србија, преко фирме HD-Win, покренути канал Euronews Србија, велико је изненађење за домаћу медијску сцену, али и новост која отвара бројна питања.

Пре званичне посете председника Француске Емануела Макрона Србији, медији су већ писали о томе да ће велика компанија доћи у нашу земљу. Није било познато о којој се компанији ради, али су онда информације почеле да цуре и јутрос се сазнало да своју испоставу у Србији отвара Euronews.

Прва особа која је званично потврдила ове информације била је саветница председника Србије за медије Сузана Васиљевић.

Није познато када ће Euronews Србија почети са радом. У HD-Winу, компанији која је од 2011. у власништву Телекома Србија, за Цензоловку нису одговорили на то питање до објављивања овог текста. Ипак, оно што је познато јесте да ће у српском сектору Euronewsа бити запослено 100 особа.

У саопштењу Телекома наводи се како „Euronews намерава да промовише поуздане и независне медије у Србији, а потенцијално и на другим територијама где је српски језик у употреби“.

Додаје се и да оснивање канала Euronews Србија представља стратешку амбицију Euronewsа да се позиционира као прва глокална (глобално-локална) медијска кућа на свету. Насупрот томе, Телеком ће, барем по ономе што пише у саопштењу, имати корист од „препознатљивости и репутације бренда Euronews, везујући свој нови канал са добро познатим именом у независном новинарству“.

За генералног директора Телекома Предрага Ћулибрка партнерство са Euronewsом је потврда да је Телеком „компанија која послује по високим европским стандардима“. 

Обрадовић:  Невероватно би било да Телеком ради на своју штету

Колико год вест о доласку Euronewsа у Србији представљала изненађење, јер су се преговори очигледно одвијали у тајности, толико овај посао државне компаније отвара многобројна питања. Због недостатка информација о ономе шта ће Euronews Србија подразумевати, мало је оних који уопште желе да коментаришу ову вест. 

Како стоји у саопштењу, главног уредника српског програма бираће Euronews, док ће компанија успоставити и контролисати уређивачки одбор. Тај одбор ће и доносити одлуке којима ће се успоставити правила уређивачке политике и опште програмске равнотеже, што су, како се наводи, основне вредности ове медијске куће – уређивачка независност, слобода изражавања, непристрасност.

За бившег председника Независног удружења новинара Србије Вукашина Обрадовића то све звучи добро, али постоји много непознаница и нејасноћа у вези са доласком Euronewsа у Србију и партнерством са Телекомом.

„Ми имамо државну компанију која, након декларативног повлачења државе са медијског тржишта, сада са овом франшизом поново улази на то поље. Тешко је рећи који је ту интерес Телекома, али он вероватно постоји. На основу овог малог корпуса чињеница којима располажемо, тешко је рећи шта ће Euronews Србија представљати и шта ће медијској сцени донети партнерство са Телекомом. Потпуно ми је невероватно да једна државна компанија, чија је улога на домаћој медијској сцени позната, ради у корист сопствене штете, односно штете власти, и да доводи једну угледну мрежу у Србију, која ће, како се наводи, промовисати поуздане и независне медије“, поручује Обрадовић за Цензоловку.

Како каже, саопштење које је доступно јавности превише добро звучи, поготову део који се односи на правила уређивачке политике и програмску равнотежу. Због свега тога, нејасно је да ли би јавност у овом случају требало да се руководи оном изреком како се треба чувати Данајаца (читај: власти) и када дарове носе.

„То је нешто што је можда и део наше параноје, али је свакако у питања легитимна дилема, јер, као што нисам сигуран у мотиве Телекома, тако нисам сигуран ни у то да би угледна мрежа као што је Euronews ставила на коцку свој углед због неких нижих политичких интереса у Србији. Страшно бих волео када бисмо добили медиј који ће се заснивати на вредностима које су наведене у саопштењу, па макар то била и франшиза или Телеком био сувласник, али се политичка идеологија владајуће странке у Србији заснива на потпуно супротним правилима када су у питању медији“, додаје Обрадовић. 

Остаје да видимо како ће изгледати уговор ове две компаније, ко ће бити ангажован и какав ће бити програм, како бисмо могли да просуђујемо о томе да ли Euronews Србија доприноси медијском плурализму или је реч о „једној солидној маски, која треба да прекрије оно мало независних медија у Србији, а да заузврат понуди врло мало“, закључује Вукашин Обрадовић.

Машић: Телекомов одговор на Н1

Један од првих који је прокоментарисао долазак Euronewsа у Србију био је менаџер пословног развоја ББЦ-ја за регион Душан Машић, који је на свом Твитер профилу написао да је Euronews Телекомов одговор на Н1. Зашто тако сматра детаљније је објаснио за Цензоловку:

„Телеком покушава да са тим брендом направи своју понуду која ће одговорити потребама оних који своја интересовања за вести налазе код СББ-а на Н1. Питање је колико франшизе могу, желе и хоће да поштују уређивачку политику куће чију су франшизу купили. Постоји варијанта да се око тога преговара, договара, тако да то није ништа ново и то је проблем са франшизама генерално, невезано само за овај конкретан случај“, закључује Машић. 

Програмски директор Телевизије Н1 Југослав Ћосић рекао је за Цензоловку да не може да коментарише овај потез Телекома, као ни то да ли је реч о противтежи телевизији коју води, јер не постоји довољно информација о читавом послу.

Иако је реч о угледној медијској кући која постоји већ четврт века, чији се програм емитује у 160 земаља, оно што изазива скепсу јесте директна уплетеност државе у овај посао. Ипак, генерални директор Euronewsа Мајкл Питерс, који је у Србију допутовао као члан француске делегације, гарантује „непристрасан третман вести“ и обећава „независан медиј као што је Euronews одувек и био“. 

У свему томе постоји још једна дилема која би могла да буде одгонетнута кроз ангажман Euronewsа у Србији, а она се тиче тога да ли држава заиста може да схвати новинарство као јавно добро. Уколико се водимо примером јавних сервиса, закључак је да је актуелна власт за тако нешто неспособна, те ће бити занимљиво видети како ће се понашати у случају Euronewsа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси