Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Весић напао Данас због оваца из Младеновца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2019.

Извор: Данас

Весић напао Данас због оваца из Младеновца

То што је дневни лист Данас објавио је скандал. То је чист фашизам. Они су гласаче Александра Вучића назвали овцама – овако је заменик градоначелника Горан Весић у јутарњем програму ТВ Пинк интерпретирао текстове у нашем листу, у којима смо се бавили необичном пресудом младеновачког суда.

Локални напредњаци нашли су се увређени аутентичном фотографијом ограђених оваца изнад којих је развијен транспарент „Скупштина општине Младеновац“, који су администратори Фејсбук странице „Ало, Младеновац“ поставили као насловну фотографију. Претходно је била на званичном сајту општине. Због тога су администратори кажњени а ми који смо о томе писали проглашени „фашистима“.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић каже за Данас да понашање заменика градоначелника Београда „који је мала копија председника странке“, одавно забрињава.

„Уместо да се бави правим проблемима који отежавају живот Београђанима, он се бави спиновањем, медијским манипулацијама и нажалост не бира речи када говори о својим суграђанима, били они новинари или сви други који су критични према власти“ истиче Бодрожић. Он подсећа да је НУНС већ осуђивао иступе Горана Весића, али да он из тога није извукао поуке већ је „додао гас“ и постаје „све несношљивији“.

Реч „фашизам“ у последње време све чешће се чује из редова напредњака када коментаришу лист Данас и наше текстове. Младеновачке овце су последње у низу послужиле као повод да нас функционери СНС-а прогласе за фашисте и оне који објављују текстове „са елементима кривичног дела“. Претходно су нас тако означили Владимир Ђукановић и Александар Мартиновић, због објаве истраживања БИРОДИ-ја и интервјуа са њиховим сарадником, социологом Зораном Гавриловићем.

„Све је почело од Владимира Ђукановића, који је рекао да смо радили ‘фашистичко истраживање’, с обзиром да је наше истраживање показало да људи који имају мање образовање гласају за СНС. Такође, већина испитаника са преко 65 година, њих 58 посто, гласа за СНС. Гласају за ту странку у сиромашним деловима земље. И шта је ту проблем“, истакао је Гавриловић.

Након Ђукановића, на истраживање се осврнуо и шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, затраживши од тужилаштва да реагује због података које је објавио БИРОДИ.

„Не знам како је БИРОДИ дошао до података да су гласачи СНС углавном најстарији грађани Србије и да су слабо образовани. Ако је у Србији право гласа тајно како неко може да зна ко гласа за СНС. Тиме се поново наставља дискредитација грађана Србије, а све са циљем да се представи да је у ствари Александар Вучић вођа неке неписмене, слабо образоване, старе Србије, а да су Бошко Обрадовић, Драган Ђилас, Вук Јеремић, Ђорђе Вукадиновић, Борис Тадић и њима слични представници неке нове, перспективне, елитне Србије. У овом што је објавио БИРОДИ има доста елемената кривичних дела“, рекао је Мартиновић, осврнувши се на истраживање које је пренео наш лист.

Зоран Гавриловић је истакао да је први пут у историји истраживања јавног мњења неки посланик тражио да тужилаштво реагује због истраживања јавног мњења. Он је за наш лист рекао да ће поводом неоснованих оптужби да се обрати суду.

„Тужбе су једини начин да се овоме стане на пут. И ово што Весић ради је недопустиво. Они етикетирају људе и злоупотребљавају институције. Питам се како ће то изгледати у врхунцу изборне кампање, када су већ сада почели са учесталим, неаргументованим нападима и заменама теза“, истакао је Гавриловић за Данас. Он се осврнуо и на јучерашње гостовање Весића на Пинку, где нас је назвао фашистима због писања о фотографији оваца.

„Ваши текстови су указали на опаку тенденцију у којој подјармљено судство покушава да нађе правну формулу како би кажњавало људе који по мишљењу СНС угрожавају њихове интересе. У питању је чиста аутопројекција – иста слика мења садржај и поруку у зависности ко је објави. Ако то учине напредњаци, онда је у сврху промоције, а ако то уради неко други, онда је увреда“, оцењује Гавриловић. Према његовим речима, етикетирање и небулозне пресуде имају за циљ да људе представе као „губавце“ како би их изоловали и заплашили њихове породице и окружење, а све у циљу да се угуши сваки критички глас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси