Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС осудио изјаве Мартиновића и најавио да ће о томе известити међународне асоцијације новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2019.

Извор: Бета

НУНС осудио изјаве Мартиновића и најавио да ће о томе известити међународне асоцијације новинара

Независно удружење новинара Србије (НУНС) осудило је данас наступ шефа посланичког клуба Српске напредне странке (СНС) у Скупштини Србије Александра Мартиновића у којем је новинаре оптужио да својим питањима по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја угрожавају безбедност државе.

То удружење најавило је да ће о тим изјавама представника власти известити међународне асоцијације новинара и медија и надлежне међународне организације и затражити њихову реакцију.


"Овакве паушалне и веома опасне изјаве високог функционера владајуће партије стварају услове за нове нападе и претње новинарима и медијским радницима и за још веће нарушавање њихове безбедности", наводи се у саопштењу Извршног одбора тог удружења новинара.

НУНС је позвао председника СНС-а и Србије Александра Вучића да се изјасни поводом изјаве Мартиновића током јучерашње скупштинске расправи о Извештају Повереника за информације од јавног значаја када је неколико пута поновио да невладине организације и новинари траже безбедносно осетљиве информације и да не мисле добро својој држави, и оптужио бившег повереника Родољуба Шабића да ради за стране обавештајне службе и за опозицију, а против Српске напредне странке и државе Србије.

"Новинари који су у протеклом периоду захтевали одговоре на основу Закона о приступу информацијама од јавног значаја бавили су се темама од јавног интереса, попут рушења у Херцеговачкој улици, дипломе Синише Малог, злоупотреба у Колубари, обновом копова, продајом ЈАТ-а и ПКБ-а и многим другим темама, и тиме никако нису нарушили безбедност државе. Проблем је што нису добили одговоре на многа питања, упркос захтевима и опоменама које је Повереник упућивао", додаје се у саопштењу.

НУНС је у саопштењу додао да је доделом звања почасног члана Родољубу Шабићу већ исказао мишљење о његовом раду на функцији Повереника и да због тога осуђује "тешке и злокобне клевете и увреде" које су протеклих дана на његов рачун упутили посланици владајуће већине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси