Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мартиновић оптужио бившег Повереника да је радио за медије и НВО
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2019.

Аутор: Радио Слободна Европа

Мартиновић оптужио бившег Повереника да је радио за медије и НВО

Александар Мартиновић, шеф посланичке групе владајуће Српске напредне странке (СНС) у Скупштини Србије, изнео је низ оптужби на рачун бившег повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића.

Оптужио га је да је од институција тражио „безбедносно осетљиве податке“ на упит „тобоже независних“ медија и невладиних организација, те да се је био „њихова експозитура“.

Такође, обраћајући се присутној заменици повереника Станојли Мандић, која је узвратила да та институција не бира теме којима се бави већ поступа по захтевима и жалбама грађана, Мартиновић је доказивао супротно.

Тврдећи да се грађани најмање обраћају поверенику, отпочео је набрајање медија који су се обраћали поверенику, називајући их „тобоже медијима“, међу њима и Радио Слободна Европа (РСЕ).

„Новинар КРИК-а, ЦИНС-а, новинар Инсајдера, новинар Радија Слободна Европа, новинар БИРН-а, новинар Н1, новинар Истиномера, новинар недељника Време, новинар ЦИНС-а, новинар КРИК-а, новинар Инсајдера, Транспарентност Србије… то су људи , односно организације за које сте ви тражили информације“, рекао је Мартиновић.

Између осталог је упитао и које грађане који мисле добро Србији занимају детаљи како је Србија набавила војне и полицијске авионе и хеликоптере.

Представница канцеларије Повереника Станојла Мандић, у одговору на нападе изнела је и податак да су највише упита имали управо грађани. Како је рекла 66 одсто упита је дошло од грађана.

Мартиновић је наставио са оптужбама: „Ви сте били служба и експозитура разних ЦИНС-ова, КРИК-ова, БИРН-ова, Наташе Кандић (Фонда за хуманитарно право), Немање Ненадића (Транспарентност Србије) и тако даље, који су у ствари тражили у највећем броју случајева безбедносно врло осетљиве податке. Како се приближавао крај мандата Шабића тако се повећавао број оних који су тражили безбедносно осетљиве информације по Србију“, рекао је Мартиновић.

Мандић је одговорила Мартиновићу да извештаји Повереника нису разматрани у пленуму, а да јесу, питања су могла бити упућена директно Шабићу, те да сада није коректно говорити о њему.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић, иначе такође функционерка СНС, на чијем је челу председник Србије Александар Вучић, сложила се са наводима које је о Шабићу изнео Мартиновић.

Подсетимо, Шабићу је децембра прошле године истекао мандат повереника за информације од јавног значаја, после четрнаест година проведених на челној позицији у том телу.

На скупштинској седници разматра се извештај о спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закона о заштити података о личности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси