Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хант: Слободни медији су најјача заштита од тамне стране власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2019.

Аутор: Бета

Хант: Слободни медији су најјача заштита од тамне стране власти

Министар спољних послова Велике Британије Џереми Хант изјавио је у Лондону да су одговорност и надзор најснажнија мера заштите од тамне стране власти и да је мало институција које ту улогу могу да остваре делотворније од слободних медија.

На Глобалној конференцији за слободу медија, коју заједнички организују британска и канадска влада, Хант је рекао да борбу за медијске слободе „из дана у дан воде независни новинари у ауторитарним државама, будни блогери који откривају корупцију и храбри активисти који објављују доказе о злоупотреби људских права“.

„На крају крајева, сви имамо избор. Да занемаривањем претњи толеришемо гушење независних гласова и опасности од неодговорне власти. Или да бранимо наше вредности и државе, и ‘цветамо’ захваљујући слободној размени идеја. Доласком на ову конференцију, свако од нас направио је тај избор“, казао је Хант у говору достављеном медијима.

Он је навео да је прошле године широм света убијено 99 новинара, двоструко више него пре једне деценије, да су владе позатварале још 348, и додао да мали број починилаца тих злочина буде позван на одговорност. Од 46 новинара који су умрли насилном смрћу 2008. године, после 11 година, расветљено је свега осам случајева, казао је Хант.

Он је рекао и да је човечанство кроз историју најбрже остварило напредак када је допуштало да се о идејама слободно расправља, да се исте тестирају и преиспитују и додао да је „десет држава са најслободнијим медијима на свету дало 120 Нобелових лауреата – три пута више него Русија и Кина заједно“.

Навео је да стварна одговорност не проистиче из селективних и театралних обрачуна са корупцијом које покрећу ауторитарне државе, а којима се мистериозно уклањају политички противници, док највећи преступници остају нетакнути, већ да она долази од ризика од разоткривања, од медија који се не могу контролисати или поткупити.

„Докази за ово су несумњиви. Од десет ‘најуређенијих’ држава на свету по рангирању Транспаренси интернешенела, седам је и у првих десет на Светском индексу слободе медија. Са друге стране, од десет најкорумпиранијих држава, четири су међу последњих десет по слободи медија“, казао је шеф британске дипломатије.

Он је најавио пет практичних корака које ће британска влада предузети са својим партнерима – формирање новог Глобалног фонда за одбрану медија којим ће руководити Унеско, формирање међународне радне групе која ће помагати владама да испуне обавезе по питању медијских слобода, сазивање панела стручњака који ће пружати савете земљама о јачању правне заштите новинара, стварање контакт групе земаља које ће лобирати у случајевима напада на медијске слободе и потписивање „Глобалног обећања за медијске слободе“.

Хант је издвојио Кину и Вијетнам као земље у којима се новинари суочавају с великим изазовима.

„У Кини аутоматизована цензура и Велики заштитни зид блокирају приступ хиљадама информативних портала, при чему су милиони људи запослени да цензуришу садржај, лажирају објаве на друштвеним мрежама и манипулишу расправом на интернету. Прва особа која је у Кини основала сајт о људским правима, активиста Хуанг Ћи, послат је у затвор 2016. године, а о њему се ништа не зна од тајног суђења одржаног у јануару“, навео је Хант.

Додао је да на данашњој конференцији учествују делегације из више од 100 држава, укључујући 60 министара и више од 1.500 новинара, научника и активиста.

„Никада раније се толико држава није окупило ради овог циља“, навео је Хант.

Србију на конференцији представља министар спољних послова Ивица Дачић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси