Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Степановић: Судије одолевају политичарима, медији врше притисак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2019.

Аутор: Слађана Вукшиновић Извор: Блиц

Степановић: Судије одолевају политичарима, медији врше притисак

Председник Вишег суда у Београду Александар Степановић у интервјуу Блицу изјавио је да су током суђења за убиство новинара Славка Ћурувије медији вршили притисак на судије. Преносимо тај део интервјуа.

Да ли је правда спора у предметима Мишковић, Ћурувија, Шарић?

Не слажем се са том констатацијом. Крај претходне и почетак ове године био је врло успешан за Посебно одељење за организовани криминал Вишег суда у Београду, јер су окончани сложени предмети са великим бројем оптужених и обимним доказним материјалима. Било је ту и многобројних покушаја одлагања од стране одбране. У предмету “Ћурувија“ испитано је 104 сведока и одржано 90 главних претреса, у поступку “Мишковић“ 99, а код “Шарића“ 190 главних претреса. Не треба заборавити и да су пресуде у поступцима “Мишковић“ и “Шарић“ биле укидане од стране Апелационог суда, што се одразило и на трајање. У поступку “Ћурувија” окончање је диктирало и спорно правно питање око одлуке о законитости доказа претходно прикупљених од јавног тужиоца. Виши суд је суђења окончао у разумном року и уз поштовање људских права.

А да ли је разуман рок код случаја Ћурувије да се после 20 година донесе првостепена пресуда, и то без налогодавца и убице?

Критике да је поступак предуго трајао и да је то пропуст суда су замене теза јер је оптужница потврђена 20. фебруара 2015. године, а пресуда је изречена 5. априла 2019. године. Поступак пред судом трајао је четири године, а што предмет пре тога није стигао пред судско веће, није наша кривица. Јавни тужилац је прикупљао доказе, те брзина процесуирања окривљених није ни зависила од суда. У границама оптужног акта јавног тужиоца, судско веће је донело одлуку, па није ни могло да одлучује о ономе што није предмет оптужбе.

Било је примедби ваших колега да медији у овом и другим случајевима врше притисак на суд?

Конструктивне критике су добродошле, али медији су често о овим поступцима извештавали тенденциозно и уз прејудицирање исхода, што је компромитовало поверење грађана у правосуђе. Разумљиво је интересовање медија у предмету “Ћурувија”, јер је реч о новинару, али је требало водити рачуна и о окривљенима којима је Уставом и законом загарантована претпоставка невиности. Паушалним извештавањем може да се угрози самосталност и независност суда и да се формира став јавности о исходу поступка, чиме се посредно врши притисак на рад већа. Ипак, судије су својим личним интегритетом одолеле изазовима и пресуде донеле руководећи се слободним судијским уверењем.

А да ли судије одолевају изјавама политичара?

У пракси нашег суда показало се да изјаве политичара немају утицај на одлуке судија, већ управо супротно. Пресуде нису испуњавале очекивања представника извршне власти нити медија јер су судије одлуке доносиле на основу изведених материјалних доказа и чињеничног стања.

Цео интервју прочитајте на сајту Блиц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси