Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Настављено застрашивање новинарке Маринчић. У тужилаштву тврде да она није новинарка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2019.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Настављено застрашивање новинарке Маринчић. У тужилаштву тврде да она није новинарка

Особа која је пратила новинарку Инђија кафеа Верицу Маринчић и насртала на њу наставила је да обилази место где она ради. Верица каже да јој нимало није свеједно. У локалном тужилаштву нису одговорили на питање Цензоловке шта предузимају поводом овог случаја, али су констатовали да Верица Маринчић није новинарка.

Особа која је застрашивала новинарку портала Инђија кафе Верицу Маринчић у близини њене куће и на послу, о чему је Цензоловка писала прошле недеље, током последња два дана наставила је да је прати и узнемирава. 

Према речима Верице Маринчић, исти мушкарац који јој је раније претио, а којег познаје, у недељу је поново кружио и пролазио испред продавнице у којој је запослена.

Маринчић: Никако ми не може бити свеједно

„Прошао је најмање осам пута, толико сам, барем, успела да пребројим. И данас опет. Паркирао се тачно испред продавнице у којој радим. Прошао је и значајно ме погледао. Исто тако и кад се враћао из пекаре“, каже Верица Маринчић. 

„Никако ми не може бити свеједно, с људске стране. Ово се понавља, а он очигледно врло добро зна како и шта треба да ради. Али, ево, ја сам ту и не померам се.“

Новинарка портала Инђија кафе прошлог петка је случај званично пријавила полицији и очекује се реакција тужилаштва. Цензоловка је од Основног јавног тужилаштва у Старој Пазови тражила информацију о томе докле се стигло у овом случају, али су тамо захтевали да им се обратимо писменим захтевом и да се позовемо на Закон о доступности информација од јавног значаја. 

То смо и урадили, али одговора с њихове стране још увек нема.

На молбу Цензоловке да разговарамо с неким ко је упућен у случај претњи и застрашивања новинарке, у овом тужилаштву добили смо одговор да „она заправо и није новинарка“.

На молбу да појасне на који начин су дошли до таквог закључка, речено нам је „да имају информације из новинарске асоцијације“.

Када смо питали о којој се асоцијацији ради, одговорили су:

„Ми имамо таква сазнања, а ако су вам потребне додатне информације, мораћете да окренете канцеларију тужиоца.“ 

У канцеларији тужиоца нам је речено да информације можемо добити само уколико их затражимо формалним путем, преко захтева за добијање информација од јавног значаја.

У међувремену, Верица Маринчић каже да она сам нема дилему да ли је новинарка или није. Она, додуше, није активни члан ниједног новинарског удружења (што и није ничија обавеза), али годинама се бави овом професијом и, напослетку, последње претње уследиле су управо као последица њеног извештавања.

„Не разумем ту констатацију да ја нисам новинар. Размишљам сад, шта би требало да урадим, да прилажем уговоре о раду од 2001. године до данас? Емисије, текстове, сведоке?“, пита се новинарка Инђија кафеа.

Радомировић: Није на тужилаштву да одређује ко је новинар а ко није

Председник УНС-а Владимир Радомировић у изјави за Цензоловку објашњава да се у Сталној радној групи за безбедност новинара налазе представници полиције, тужилаштва и новинарских удружења, и да је, како каже, сигуран да нико од колега није могао рећи ништа слично. 

„Тужилаштво би морало да објасни јавности свој поступак. Није битно о ком се појединцу ради, на тужилаштву је да реагује када је неко нападнут због јавно изговорене речи. Није на њима да одређују ко јесте а ко није новинар“, истиче Радомировић.

Питање ко то може да буде новинар било је актуелно током 2015. године. У том тренутку поставио га је тадашњи државни секретар у Министарству културе Саша Мирковић који је затражио да се успостави „дефиниција новинара“. 

Новинарска удружења су тада изнела став да већ у идеји да се утврде критеријуми за то ко се бави новинарством виде могућност за ограничавање слободе говора и стварање пута за државну репресију.

Подсећамо и да су се УНС и НУНС огласили са захтевом да  полиција и надлежно тужилаштво истраже угрожавање безбедности Верице Маринчић.

Огласили су се и Репортери без граница који су од власти у Србији тражили да заштити новинарку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси