Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Суботић: Полако се гуши плурализам медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2019.

Аутор: Бета Извор: Н1

Суботић: Полако се гуши плурализам медија у Србији

Александра Суботић, генерална и извршна директорка United Media, изјавила је за портал "bne IntelliNews" да не верује да се спроводи оркестрирана кампања против ТВ Н1, али да се "поплава бесних порука повећава када политичари, укључујући преседника Србије Александра Вучића, изговоре нешто лоше о станици".

Портал наводи да је "United Group", која је власник те телевизије, документовала велики број случајева говора мржње против њених новинара које називају олошем, издајницима и другим погрдним именима, а прети им се и физичким насиљем. Н1 је такође пријављивала случајеве застрашивања репортера и спречавање њиховог рада.

"Атмосфера у Србији може да буде веома претећа за независне новинаре пошто се политичари на највишим положајима и званичници владе односе према њима негативно... заштита наших новинара има највиши приоритет за нас", изјавила је Суботић и додала да Н1 све претње против својих новинара схвата озбиљно и ради са полицијом у проналажењу преступника.

"Да будем јасна, ми не верујемо да то насиље спонзорише или оркестрира држава, али верујемо да неодговорне изјаве политичара и дела медија подстичу културу попустљивости у погледу претњи насиљем према новинарима који само раде свој посао", рекла је Суботић за bne IntelliNews.

"Када наши репортери добију претње смрћу, као и претње бомбашким нападима на наш студио само зато што извештавају са протеста – као што се десило у фебруару – и ми морамо да реагујемо", навела је она.

Додаје да званичници владе и чланови владајуће странке често игноришу Н1, одбијајући или игноришући захтеве за интервјуе.

"Ми смо нестраначки провајдер вести – позивамо политичаре са свих страна и из свих партија у наше емисије. Несрећна околност је то што су политичари из владајуће странке престали да долазе у наше емисије и што систематски одбијају наше позиве... Власти дискриминишу Н1 тако што не дозвољавају Н1 приступ информација које добијају други медији… Влада етикетира Н1 као антивладину медијску организацију", навела је она.

Суботић наглашава да је Н1 направљена да "пружи допринос друштву кроз снажан, независтан, непристрасан канал вести широм региона… У неким земљама у којима радимо, Н1 је једини мејнстрим, независни канал вести".

Политички притисци су "проблем за све медије у Србији – не само за Н1 која је једна од малобројних преживелих мејнстрим независних ТВ мрежа", каже Суботић, уз оцену да „плурализам медија полако гуши у Србији“.

"У Босни и Хрватској радимо на исти начин као независни, непристрасни медиј, али тамошњи притисак није ни приближан оном у Србији", додала је Суботић.

Суботић је упозорила да би промене које спроводи влада у оквиру процеса приступања Европској унији (ЕУ), као што је израда медијске стратегије, могле да буду само козметичке а да је ситуација на терену потпуно другачија за репортере.

Регионално присуство

Упркос борби са властима, Н1 у Србији има велику гледаност међу локалним кабловским каналима и приближава се броју државних терестријалних канала. Она има продукционе центре у престоницама Босне и Херцеговина и Хрватске, а има велику гледаност у другим бившим југословенским републикама – Црној Гори, Северној Македонији и Словенији.

"Почели смо од нуле 2014. уз напредни технички приступ који обухвата продукциону синергију широм региона а то значи да је Н1 профитаблна за разлику од многих других канала вести у развијенијим телевизијским тржиштима. Штавише, ми сматрамо да су наши канали вести кључни за привлачење и задржавање клијената", рекла је Суботић.

Положај Н1 као конкуренције државном телеком оператеру је узрок проблема за Унитед Гроуп, рекла је Суботић. Она као примере наводи "серију пословних препрека, од блокирања приступа мрежама, стубовима и другој инфраструктури под истим условима као и наша конкуренција до ретроактивног опорезивања до неоправданог увођења еx-анте прописа… То се дешава у земљама ЕУ као што је Словенија али и у земља као што су Србија и Босна. У крајњој инстанци на губитку су клијенти и гледаоци".

Упркос тим препрекама, United Groupcконстантно расте и привалачи новог инвеститора BC Partners који је откупио деонице претходног инвеститора ККР. BC Partners је пратио компаније базирану у Србији као потенцијалну инвестицију када је ККР инвестирао 2014. У саопштењу после преузимања у марту, званичник BC Partners Nikos Statopulos је изјавио да ће та фирма пружати подршку компанији у следећој фази раста.

Три месеца касније, Суботић каже да су United Group и BC Partners" узбуђени потенцијалом у оквиру партнерства и инвестиција".

"Они виде нашу природну улогу као регионалног консолидатор медија и телекома у југоисточној Европи, на Балкану, где United Group тренутно има лиценцу за мобилног оператера у Словенији и шест тржишта на којима је пристуна, и у погледу земаљских телцо линија где смо пристуни на четири од шест тржишта", рекла је она.

"Осим тога, биће прилика на тржиштима у развоју широм Европе у земљама са становништвом сличне демографије и укуса у погледу садржаја".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси