Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Случај "Весић и мејлови Н1" и епска замена теза јавних функционера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2019.

Аутор: Миодраг Совиљ Извор: Н1

Случај "Весић и мејлови Н1" и епска замена теза јавних функционера

Како је Горан Весић дошао у посед е-маилова између чланова редакције Н1? Док јавност још нема конкретан одговор на то питање, јавни функционери мењају тезе - у фокус стављајући садржај преписке, називајући га кампањом против градских власти.

Огласио се и НУНС који наводи да заменик градоначелника покушава да застраши новинара Н1, на шта је реаговао Горан Весић оценивши да то удружење не штити новинаре већ оне који их злоупотребљавају.

Није заменик градоначелника Београда јуче унапред знао питања која ће му Н1 поставити јер је видовит. Знао је јер је имао увид у интерну преписку уредника и новинара Н1, и чак се тиме похвалио.

"Ја ћу данас објавити мејл који је вама као новинарима послао ваш уредник Југослав Ћосић где вас упућујете како данас да извештавате о Улици 27. марта пошто сам управо добио тај мејл", навео је заменик градоначелника.

Весићево саопштавање да зна шта међусобно пишу новинари Н1, срачуната је, али у основи бахата тврдња, која за циљ има демонстрацију неограничене моћи актуелног режима, поручују у НУНС-у.

"У незнању је заменик градоначелника некако признао да се пресрећу информације неподобних медија, што је забрињавајуће за друштво. Све оно што ми сумњамо да ова власт могуће ради, испод жита и изван очију јавности, добија потврду", наводи Жељко Бодрожић, председник НУНС-а.

Да ли је Весић открио како је и ко му је помогао у пресретању интерних мејлова Н1? Није, и како додаје, нити ће. Заменик градоначелника данас је оптужио директора програма Н1 да приморава новинаре да врше кампању против градских власти.

"У питању је епска замена теза. Не постоји никаква кампања против градских власти нити било којих других власти, нити постоји било каква директива у том смислу од мене или било кога другог. Напротив - постоји само безочна кампања против Телевизије Н1, у овом случају градских власти, због тога што критички пратимо њихов рад у име два милиона избезумљених Београђана који не знају како да прођу кроз сопствени град", каже Југослав Ћосић, директор програма ТВ Н1.

Замеников шеф, градоначелник Београда Зоран Радојичић није одговорио на питања Н1 да ли градска власт шпијунира новинаре и да ли осуђује такво прикупљање информација. Председник државе Александар Вучић данас се појавио у друштву с Весићем, али је за њега највећи проблем сам садржај мејла, у ком се, како каже, договара напад на заменика градоначелника.

Вучић: Значи, стварно је оно што је Весић доставио, то је истина? (...) Ако је дошао противзаконито, мора да одговара, ако му је дао неко од ваших колега онда нема за шта да одговара. Онда је обавестио јавност о нечему важном, а ја сам се изненадио, мислио сам да то није истина.

Н1: Због чега се легитимна новинарска тема код вас представља као кампања?

Вучић: Није код мене, ја уопште не говорим о кампањи, ви кажите народу да је то дивно, ја немам ништа против тога.

Још једна замена теза, поручује директор Н1. Мејл који власт покушава да прикаже као споран, то уопште није, нити га је послао Ћосић, већ уредник који саставља дневне обавезе.

"Једино што је тачно што је Весић објавио је коректан цитат из документа који је најобичнији план рада какав постоји на свим телевизијама на свету, у ком се дефинишу теме које се сутра раде, које су најинтересантније, којима ће се бавити новинари који су на дежурству, саговорници са којима ће разговарати и наравно, питања која упућујемо свим државним функционерима, од Горана Весића до председника државе", наводи Ћосић.

Уколико Весић поседује мејлове, без обзира на начин на који је дошао до њих, могао би да се нађе у судници, а можда и у затвору до три године, оцењује бивши повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

"Од неког ко је јавни функционер не очекује се, наравно, не само на врши кривично дело, него се не очекује ни да користи резултате из вршења кривичног дела, поготово не да прикрива извршиоца кривичног дела. Напротив, од њега се очекује да то пријави и спречи. Ако је све то истина, Весић би могао лако да се суочи у кривичном поступку са обавезом да одговара на питања одакле та коресподенција њему", каже Шабић.

Н1 ће истражити како је дошло до тога да заменик градоначелника дође у посед интерних преписки, а реакцију очекује и од тужилаштва, као и Посебног одељења за високотехнолошки криминал.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

20.06.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 12:11

ZAMENA TEZA

Ako i sami kažu da je Vesić korektno citirao mejl do kojeg je došao, da li je suština te interredakcijske prepiske u N1 važniji od načina na koji je on došao do takvog mejla. Međutim, Ćosić zamenjuje teze i traga za Vesićevim insajderom u svojim redovima.A pitao bih gospodina Ćosica da li njegova medijska kuća redovno otkriva svoje izvore?Ne otkriva naravno.Inače, ne razumem poverenika Šabića koji je bio prvoboracza dostupnost informacijama od javnog značaja.Poroci su uvek bili mawa tajna od vrlina, jer i u medijima i politici vrline nisu na ceni.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси