Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Ако Весић има интерне мејлове Н1 прети му казна од две до три године затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2019.

Извор: Бета

Шабић: Ако Весић има интерне мејлове Н1 прети му казна од две до три године затвора

Бивши повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је данас да уколико заменик градоначелника Београда Горан Весић поседује интерне мејлове телевизије Н1, као наводни доказ за „кампању“ коју та телевизија води против њега, то представља кривично дело за које је запрећена казна од две године, а у неким случајевима и три године затвора.

Шабић је у изјави за агенцију Бета навео да не верује да Весић поседује те мејлове, али да је према Кривичном законику кривично дело ако их поседује.

„Реч је о кривичном делу из члана 142. Кривичног законика, повреда тајности писама и других пошиљки“, навео је Шабић.

На питање да ли је то посао за тужиоца по службеној дужности, он је оценио да „тужиоци у многим озбиљним ситуацијама нису поступали чак ни када су подношене кривичне пријаве“.

У Кривичном законику (КЗ) у члану 142. наводи се да „ко посебним уређајима неовлашћено прислушкује или снима разговор, изјаву или какво саопштење који му нису намењени, казниће се новчаном казном или затвором од три месеца до три године“.

Према КЗ казниће се и онај ко омогући непозваном лицу да се упозна са разговором, изјавом или саопштењем који су неовлашћено прислушкивани, односно тонски снимани, а „ако је дело учинило службено лице у вршењу службе, казниће се затвором од шест месеци до пет година“.

Телевизија Н1 саопштила је да директор Н1 Југослав Ћосић новинарима никада издао било какву директиву за кампању против градских власти и заменика градоначелника, као и да ће, уколико је заменик градоначелника дошао у посед регуларне и уобичајене имејл коресподенције уредника који планирају програм, Н1 Посебном тужилаштву за високо-технолошки криминал упутити захтев да истражи ко је и на који начин неовласћено прислушкивао и пресретао комуникацију у телевизији Н1.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

19.06.

2019.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 17:56

КРИВ?

Испада по речима адвоката Шабића да је кривац онај који открије, а не онај ко је учинио.
Адвокат одбране?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси