Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да РЕМ ради свој посао, Радио-телевизија Панчево би данас имала затамњен екран
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2019.

Аутор: Анђела Рељић Извор: Цензоловка

Да РЕМ ради свој посао, Радио-телевизија Панчево би данас имала затамњен екран

Зашто Регулаторно тело не реагује на наставак срамотне кампање блаћења новинара Ненада Живковића на РТВ Панчево?

Упркос упозорењу Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), Телевизија Панчево наставила је са кампањом блаћења новинара Ненада Живковића, који на порталу Панчево Си Ти објављује критичке текстове о раду локалних власти. Да РЕМ ради свој посао – Радио-телевизија Панчево би ових дана имала затамњен екран.

Такав потез РЕМ-а допринео би нормализацији јавног простора у Србији, јер би свим електронским медијима послао јасну поруку да није дозвољено кршити законе и користити медије за пропаганду и вређање, као ни за промоцију насиља и некултуре.

Међутим, РЕМ, као и безброј пута до сада, ћути.

Случај новинара Ненада Живковића 

Кампања Телевизије Панчево против новинара Ненада Живковића почела је у фебруару 2019.

Радио-телевизија Панчево је у фебруару 2019, у емисијама вести, о новинару Живковићу говорила као о „смраду“, о „локалном кафанском беспосличару“, „сепаратисти“, „лажовчини“, о „заговорнику насиља”, „представнику омраженог ДОС-овског режима“, „о непријатељу Србије“ и оптужила га за сарадњу са шпијунима, за проневеру новца итд.

Због тога је РЕМ у марту 2019, реагујући на пристигле притужбе, овој телевизији изрекао меру упозорења, која спада у блаже казнене мере.

Образлажући своју одлуку, Савет РЕМ-а је у Решењу бр. 07-327/19-15 од 13. марта 2018 навео да је телевизија из Панчева објавила „коментаре увредљиве природе на рачун новинара Н. Живковића“ чиме је повредила његово достојанство, али и обавезу објективног информисања и правило друге стране, тј. право на одговор.

РЕМ је том приликом наложио Радио-телевизији Панчево да убудуће „не приказује једностране нападе, тј. да не води дуготрајне кампање у вези са појединим лицима“ и да „поштује достојанство лица на које се односи информација“ тако што неће „приказивати садржаје у којима се вређа част, углед или пијетет тих лица“, затим да омогући лицу „да одговори на објављене информације“, да чињенице јасно одвоји од „мишљења или коментара“ који не смеју бити увредљиве природе.

Међутим, ова медијска кућа је наставила са објављивањем увредљивих садржаја на рачун Ненада Живковића.

Радио-телевизија Панчево је крајем маја, а затим и у првој недељи јуна (о чему је Цензоловка писала) наставила са још драстичнијим дисквалификацијама и увредама на рачун овог панчевачког новинара, називајући га „средством за усташке обрачуне са Србијом“ и „делом плаћеног пројекта Фридом хауса“, па чак га и оптужујући за „унутрашњу дестабилизацију земље“!

Ћутање РЕМ-а

РЕМ има на располагању четири врсте мера за санкционисање електронских медија  – опомену, упозорење, привремену забрану приказивања програма у трајању до 30 дана и одузимање дозволе, при чему се последње две мере изричу у случајевима када емитери у својим програмима учине нарочито тешке повреде закона и обавеза.

Поред изрицања ових мера, РЕМ има могућност и да покрене судски поступак против медија који крши закон, што РЕМ и чини када се прекршаји тичу дужине рекламних порука, али не и програмске садржине или неиспуњавања обавеза наведених у дозволи за емитовање.

РЕМ-ов Правилник о начину изрицања мера пружаоцима медијских услуга предвиђа два начина за покретање поступка против медија који не поштују законе. Поступак може покренути Регулатор по службеној дужности на основу образложеног извештаја о повреди закона, или на основу пријаве коју поднесе физичко или правно лице, укључујући и пружаоце медијских услуга, ако сматрају да је неки медијски садржај повредио или угрозио њихов лични или општи интерес. (чл. 3 и 4 Правилника)

Мера упозорења Радио-телевизији Панчево, коју је у марту изрекло Регулаторно тело, уследила је након што су на адресу РЕМ-а стигле притужбе физичких и правних лица због непримерене кампање коју је РТВ Панчево покренуо против Живковића, а која је уследила након његовог говора на протесту.

Притужбе је поднео портал Панчево Си Ти, за који Живковић пише, као и неколико стотина грађана, на позив Славко Ћурувија фондације и организације ЦРТА.

Велико је питање да ли би РЕМ изрекао овакву меру да наведених пријава није било, с обзиром на то да дугогодишња пракса РЕМ-а показује да ово тело готово по правилу не реагује самоиницијативно када медији крше законе, иако је то једна од његових кључних улога – да контролише рад медија и да изриче мере када се закон не поштује, а о чему говори члан 22 Закона о електронским медијима.

Поступци се најчешће покрећу под притиском јавности, тј. када у РЕМ стигну бројне притужбе на одређени медијски садржај или када у већ беспризорним ријалити програмима дође до још скандалознијег понашања, као што је то ових дана био случај када је забележено насиље и приказивање еротских садржаја.

Али, чак и када покрене поступак, РЕМ изриче само благе казне, као што су опомена и упозорење. Ово регулаторно тело је само једном, 2015, Телевизији Хепи изрекло забрану емитовања програма у трајању од 24 часа због емисије „Парови“.

Такође, када изриче казне, РЕМ не води рачуна о кумулативном ефекту, иако би по члану 29 Закона о електронским медијима то морао да чини. Наиме, Регулатор при изрицању мере мора да узме у обзир и „учесталост понављање радње“, затим да ли је том прекршиоцу већ изрицана нека мера, као и како се тај медиј у тим околностима понео. Ову законску обавезу РЕМ није никада поштовао.

Због нетранспарентног рада РЕМ-а, јавност нема увид не само у процес поступања по пристиглим притужбама на рад медија већ нема ни увид у то на који начин РЕМ надзире медије којима је изрекао неку од мера.

Конкретно, у случају Радио-телевизије Панчево поставља се питање да ли је та медијска кућа у потпуности испунила обавезе које јој је РЕМ у оквиру казнене мере наложио. Такође, било би добро знати да ли РЕМ спроводи појачан надзор над медијима којима је изрекао неку меру, као нпр. Радио-телевизији Панчево.

И тренутно најважније питање, зашто Регулаторно тело не реагује на наставак срамотне кампање блаћења новинара Ненада Живковића на Радио-телевизији Панчево?

ЕВРОПА: СТРОЖЕ КАЗНЕ КАДА СЕ ПРЕКРШАЈ ПОНАВЉА

Уобичајена је пракса регулаторних тела за електронске медије у европским земљама да правовремено изричу мере прекршиоцима и да прописују строже казне у случајевима понављања истог прекршаја или неадекватног реаговања на изречену меру. Тако поступа и британско регулаторно тело Ofcom.

Офцом  је 2008. године медију MTV Netnjorks изрекао кумулативну казну од 255.000 фунти зато што су ТВ станице у овој мрежи, без обзира на упозорења Ofcoma, наставиле са забрањеном праксом да пре 21h емитују садржаје који су штетни за децу и малолетнике.

Исте године, Ofcom је казнио ИТВ са невероватних 5,6 милиона фунти, што је био три пута већи износ од до тада највише изречене казне некој британској ТВ станици, а разлог томе није била само тежина прекршаја, већ чињеница да се, упркос упозорењу, прекршај понављао.

Главни циљ изрицања казнених мера јесте одвраћање медија од кршења закона.

„Казна мора да буде довољно висока да менаџмент неког медија препозна да му није исплативије да прекрши закон и плати казну уместо да одмах поступи у складу са законом“, стоји у Правилнику Ofcoma.

Мере које може изрећи РЕМ сличне су мерама које су на располагању британском Офцому, са изузетком могућности изрицања новчаних казни, које су посебно ефикасне. У том смислу, било би добро изменити закон и омогућити домаћем Регулатору да изриче новчане казне.

Међутим, изостанак новчаних казни из домаће регулативе никако не може бити оправдање за РЕМ што се годинама уздржава од санкционисања емитера, иако за то готово свакодневно постоје разлози.

Да је РЕМ, након усвајања нових медијских закона 2014, ажурно радио свој посао и сразмерно прекршајима у одређеним ситуацијама изрицао казну привремене забране емитовања, сваки потенцијални прекршилац добро би размислио да ли да се упушта у кршење закона, а медијска сцена у Србији би данас била неупоредиво здравија и служила би својој главној сврси – остваривању јавног интереса.

У контексту случаја Ненада Живковића, тј. континуираног напада РТВ Панчево и портала epancevo.rs на тог новинара, РЕМ би морао хитно да реагује и да, због поновљене кампање, изрекне оштрију меру од оне коју је донео у марту. Поготово имајући у виду, да оваквом кампањом блаћења, РТВ Панчево директно доводи у опасност безбедност самог Живковића.

Само ефикасним и адекватним реакцијама РЕМ-а може се стати на пут нечасном и непрофесионалном раду медија који у својим програмима и објавама крше људска права, вређају људско достојанство, служе пропагандним циљевима, као и уским политичким и економским интересима.

Само уз помоћ професионалног и кредибилног РЕМ-а може се започети захтеван посао успостављања нормалности у медијском и јавном простору Србије, што је предуслов за оздрављење српског друштва и за стварање правичних услова за предстојеће изборе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси