Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Несторов: Ако злочин према женама назовете свађом, то је умањивање проблема
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 06. 2019.

Аутор: Стефан Станковић Извор: Н1

Несторов: Ако злочин према женама назовете свађом, то је умањивање проблема

Како тему насиља над женама третирају медији у Србији? "Ако је слика таква да се жене које преживе насиље и гледају ту врсту програма или читају чланке осећају још више уплашено и криво након гледања или читања, онда то значи да је слика лоша", сматра Александра Несторов из Аутономног женског центра.

"Ми покушавамо да упутимо поруку новинарима да покушају да се ставе у ципеле оних о којима пишу. Ако се после текста осећају оснажено да пријаве насиље, ако осете да је друштво уз њих, онда је то добар текст", поручује Несторов.

Марија Бабић из Независног удружења новинара Србије каже да НУНС покушава да утиче да се такви садржаји смање,

"Пријављујемо Регулаторном телу, Савету за штампу, Савет за штампу добро ради свој посао, код Рем-а је то мало другачије. Што више треба пријављивати, када год грађани виде такав саџрај да пријаве. Кодекс новинара зависи од медија до медија, али у већини случајева се често крши кодекс", додаје она.

Бабић каже да таквим текстовима кумује и незнање, јер када је у питању правна терминологија, новинари нису најбоље едуковани.

"То би се решило едукацијом и тренинзима, али нисам сигурна колико су новинари заинтересовани за те тренинге. И не знам колико користе намерно те термине због читаности", навела је Бабић.

Александра Несторов наглашава да ако након објављивања таквих прича изостаје реакција као критика и осуда, онда се шаље порука да су такви саџраји нормални.

"Умањује се проблем, јер ако ви кривично дело и злочин према женама назовете породичном свађом онда је то умањивање проблема. Ако имате насиље у ријалитијима, а нико не реагује, онда је порука која се шаље људима који то гледају да је то нормално понашање. Нас контактирају људи који су до те мере узнемирени, траже од нас да реагујемо и заштитимо учеснице ових програма. Немамо адекватну реакцију на овај тип саџраја, неопхдоно је пооштравање мера, пошто опомене не дају резултате", рекла је Несторов.

Она је рекла да Аутономни женски центар реагује ка различитим телима - РЕМ-у, Савету за штампу, Тужилаштву, а обраћали су се и Министарству културе.

"Нису ова тела нема, РЕМ издаје опомене, Савет за штампу одлучује позитивно, новине објаве да су прекшриле кодекс и настављају да га крше. Поента је што мере немају ефекта. С друге стране, да медији не извештавају о убиствима жена, не бисмо имали на располагању ове податке јер их џава не објављује. Тако ми пратимо шта се дешава и можемо да указујемо на пропусте", каже она.

Маја Бабић каже и да грађани могу да пријављују најтеже облике и да препознају садржај који није адекватан.

"Била би добра пракса ако би рем кренуо самоиницијативно да подноси пријаве. Професионално је да се поштује кодекс новинара и да се не открива идентитет жртве, РЕМ има правилник који се односи на извештавање о малолетним лицима. Да се извештава истинито и објективно, да се садржај прилагоди, без непријатних слика, крши се често и претпоставка невиности", каже Бабић.

Ја као новинар морам боље да знам од оних које интервјуишем на који начин да прича може да се доживи у јавности, поручује Александра Несторов.

"Имате емисију ДНК када је учесник убио учесницу. Новинари и уредници и они који се рекламирају улазе у дубоке и осетљиве породичне односе, без знања да препознају да ли постоји нека жртва или насилник. Ја питам те људе, да ли се некада питају да ли сам могао нешто да урадим и да то спречим. Нико није препознао као алармантно. Морамо да будемо спремни, ако улазимо у породичне односе морамо да будемо спремни на оно што тамо затекнемо".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси