Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НИН: Телеком не исплаћује дивиденде јер је куповао кабловске операторе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 06. 2019.

Извор: Бета

НИН: Телеком не исплаћује дивиденде јер је куповао кабловске операторе

Тешко ће ико успети да убеди око 4,8 милиона грађана Србије, који поседују бесплатне акције Телекома Србија, да постоји неки други разлог што ове године неће добити ни динар на име дивиденде од добити из 2018, од оног да је "њихове" паре неко већ потрошио на куповину Коперникус технолоџија, Авкома, Радијус вектора и још неколико мањих кабловских оператора, пише у овонедељном броју недељник НИН.

"За њихову је куповину до сада најпрофитабилнија државна компанија крајем прошле и почетком ове године потрошила више од 300 милиона евра – Коперникус је плаћен 195 милиона, Радијус вектор 108 милиона, а Авком 12,5 милиона евра", подсетио је тај недељник.

 Наведено је да ће и држава, као већински власник Телекома, која поседује 58 одсто акција, ове године остати ускраћена за четири-пет милијарди динара.

Телеком је, како пише НИН, годинама уназад "лавовски" део профита уплаћивао у државну касу, а 2016. "частио" је државу са рекордних 8,9 милијарди динара. За четири године, од 2014. до 2017. Телеком је у виду бруто дивиденди акционарима држави и грађанима исплатио скоро 40 милијарди динара или више од 330 милиона евра.

"За 4,8 милиона грађана, од којих већина поседује по 31 акцију, има још лоших вести", указује недељеник и наводи да из добро обавештених извора блиских Влади Србије и управи Телекома НИН сазнаје да је већ извесно да ни наредне године, а по свему судећи ни 2021. неће бити исплате дивиденде.

Влада Србије је, како се истиче, одустала од захтева да Телеком више од половине оствареног профита уплати у буџет, а Наџорни одбор компаније предложио је Скупштини акционара, у којој држава има већину, да на седници 26. јуна донесе одлуку да сав профит остане на рачунима Телекома као нераспоређена добит.

Извори НИН-а открију да је стратегија Владе и Министарства финансија да се наредних пар година не исплаћује дивиденда Телекома, док се ниво дуга не смањи на подношљивији ниво.

 

"У години у којој се Влада Србије хвали највећом реалном стопом раста бруто домаћег производа у последњих 10 година од 4,3 одсто, пословни приходи Телекома су повећани за мање од једног процента, са 88,2 на 88,7 милијарди динара. Приходи су, дакле, расли упола спорије од потрошачких цена, а да зло буде веће, због осетног повећања пословних расхода (са 75,9 на 79,8 милијарди) нето добит је смањена за више од 30 процената, са 14,5 на 10,2 милијарде динара", пише НИН.

 Додаје се да је консолидовани нето дуг Телекома (са зависним компанијама у Црној Гори и БиХ) је скоро удвостручен, на око 770 милиона евра, док је пре само годину, две био испод 400 милиона евра (48 милијарди динара).

Погоршан је и "однос задужености" који показује да је нето дуг на крају 2018. био око 2,55 пута већи од добити пре опорезивања, амортизације и камата (ЕБИТДА), док је 2016. био 1,08 пута, а годину дана касније 1,15 пута већи од ЕБИТД-а, наводи недељник и истиче да такав драматичан раст дуга не може бити ништа друго до последица одлуке Телекома да се код пословних банака задужи за више од 500 милиона евра због куповине кабловских оператера.

У одговорима које је Телеком Србија доставио НИН-у, а у вези са њиховим финансијским резултатима у прошлој години, тврди се, међутим, да куповина кабловских оператора није негативно утицала на остварени резултат.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси