Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар из Крагујевца Мирослав Јовановић - судска пракса и новинарска солидарност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2019.

Извор: Бета

Новинар из Крагујевца Мирослав Јовановић - судска пракса и новинарска солидарност

Новинарска и грађанска солидарност у земљи и дијаспори потребни су да новинар из Крагујевца Мирослав Јовановић сачува своју кућу која ће отићи на „добош“ ако не плати више од 1,5 милиона динара по основу судских процеса вођених због текстова објављених пре 15-так година у недељнику „Светлост“ чији је био уредник.

Током досадашњих акција солидарности прикупљена је трећина укупног износа.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић је рекао да случај Мирослава Јовановића, као и Милана Јовановића из Гроцке показује да још увек „мрда“ новинарска солидарност.

Додао је, међутим, да у време када је новинарска професија „клецнула“ и прилично оронула, а цело друштво у „дубоком каналу“, има проблема како да се код људи створи емпатија  према туђој муци јер је већина заокупљена својим бригама.

Он је рекао и да је у „провинцији“ то још очигледније.

„Из дана у дан, из месеца у месец, како пролази време, ми на дневном нивоу имамо проблема са колегама који немају више пара за голу егзистенцију, раде у лошим условима, и поред свега су притиснути влашћу која не бира средства да вас понизи“, рекао је Бодрожић на трибини "Случај Мирослава Јовановића судска пракса и новинарска солидарност".

Члан Управе УНС-а Слободан Радичевић је рекао да се ради о потезу који угрожава слободу медија и новинарства, право на рад, а таквим казнама се уништава не само један човек већ систем.

Он је најавио да ће УНС донирати средства за Јовановића и анимирати своје чланове да помогну колеги из Крагујевца.

“Ово што се десило колеги Мирославу сматрам апсолутно као део једне стратегије кампање страха која се овде спроводи и због тога је добро што се спомиње у контексту случаја новинара Милана Јовановића. Желео бих да се све могуће судске инстанце искористе укључујући и Европски суд за људска права”, рекао је уредник портала “Аутономија” и доскорашњи председник НДНВ-а Недим Сејдиновић Сејдиновић.

Он је подсетио да је на позив читаоцима да помогну његовом портал у исплати казне, да би опстао, за свега неколико дана сакупљено око 400.000 динара.

„Интересантно је да је највећи део новца стигао из иностранства, па би и акција за Мирослава Јовановића требало можда да буде окренута нашим младим људима у емиграцији који су напустили земљу, а делимо исте вредности", рекао је Сејдиновић.

Директорка Фондације Славко Ћурувија, Ивана Стевановић рекла да је случај Мирослава Јовановића преседан који превазилази "пуну чашу“ и када кажемо па, ово стварно није нормално, ово не може.

„Ово што се Мирославу десило заправо јесте једна ужасно јасна порука свакоме ко се бави новинарством пази шта радиш, јер свашта може да ти се деси. Значи-пази шта радиш, запалићемо ти кућу, пази шта радиш, можеш да будеш пребијен“, рекла је Стевановић.

Додала да често ни медијска кућа данас не стоји у заштити новинара карика за коју може да се ухвати, па једина подршка бива јавност.

„То је тужно јер заправо говори да и немамо никакав систем, разградили смо га у потпуности“, рекла је Стевановић.

Случај Мирослава Јовановића је пример насиља, рекла је Стевановић, и додала да се све више види и злоупотреба државног апарата за обрачун са новинарима.

„Што кроз разне инспекције, што кроз овако ненормалне пресуде, што кроз исцрпљивање, изнуривање медија разним тужбама за бол, углед и част, где се онда ови тужиоци не појављују на рочиштима, одуговлаче се суђења, траже максималне казне, што за медије који је тужен значи максималне судске таксе, плаћање адвоката итд. То је нешто, поготово мали медији у локалним срединама апсолутно више не могу да се носе“, рекла је Стевановић.

Додала да је, из разговора са некима из тих медија, сазнала да пошто су прошли кроз такве тужбе сада воде рачуна шта пишу.

„Тужиоци нису само људи из власти него и локални тајкуни, бизнисмени, који немају проблем да издвоје новац за суђење", рекла је Стевановић.

Додала је да има таблоида који су масовно тужени, али они такође масовно „не трепнувши“ и плаћају те казне и не осете их.

„Можемо само да претпоставимо одакле стиже новац, којим каналима, да се оне плате и настављају да раде они због чега су и осуђени“, рекла је Стевановић.

Новинар Мирослав Јовановић је рекао да му је стигло решење о извршењу и али да се он сада осећа као просјак који од некога камчи, тражи, треба да моли да добије неки динар.

„Ја сам истовремено врло миран и врло узнемирен. Миран сам због тога што ми је мирна савест, јер знам да у текстовима који су објављивани 2004. и 2005. године ни на који начин нисам кршио ни једно професионално новинарско правило. Знам да су то била монтирана суђења. Ако би данас требало да објавим оне текстове, због којих је Светлост плаћала онолике казне, па су онда накнадно то пренели на мене, ја бих их опет објавио. Није нарушен Закон о информисању, нити кодекс. Мирна ми је савест", рекао је Јовановић.

Каже и да је узнемирен јер треба скупити новац - 1. 700.000 динара.

„Основни дуг од 820.000 динара и скоро 200.000 судских трошкова енормно је нарастао због затезних камата од априла 2014. до данас, укупно 600.000 динара, пошто је по жалби мог адвоката Апелационом суду решавано чак четири и по године", рекао је Јовановић.

Он каже да не зна због чега је Апелациони суд држао тај предмет толико година.

Јовановић је рекао да је у великој неизвесности да ли ће моћи да спасе кућу, јер каже нико од новинара у животи није ни видео 1,7 милиона динара.

Током трибине коју је организовао Шумадијски центар за грађански активизам Рес публика који и води акцију “Солидарно за Мирослава Јовановића” била је постављена кутија за сакупљање новчаних прилога.

Организатори кажу да је за успех акције потребно да анимирају 3.000 људи који ће донирати по 500 динара, што су две паклице цигарета.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

13.06.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 13:29

PRED OGLEDALO ETIKE

solidrnost- da.Ali, ovakve krupne reči ,ružne od Sejdinovića,ne idu u prilog akciji solidarnosti.On i ostali učesnic ,kako prenosi Beta, su napadali vlast ,a sve se odigralo 2005.i 2006. godine. Uz to, kolega Jovanović je pisao tekstove i objavljivao pisma koja su direktno diskreditovala i odredjene ličnosti pretvarala u delove mafije. Budimo objektivni, mi koji smo svedoci tih zbivanja, treba da kažemo istionu.I kolega Jovanović je bio miran dok je Svetlost ćiji je bio glavni urednik(i direktor,jer pravi je bio samo za potpis) plaćala njegove kazne za uvrede ,ali kada su ljudi ostajali posle tog bez plata i bez posla jer su tužbe sve pojele - sada se napada siystem. Ako hoćemo da budemo novinari držimo se profesionalne etike i morala.Ovde je nije bilo,u tekstovima iz 2006.I kakve veze ima sada ova vlast kada su u to vreme bli Tadić,Koštunica i DS na vlasti,njihove su suxije sve to donele.Inače, već sam uplatio skromnu donaciju za miroslava,to su uradili i članovi moje porodice,ali radi istine treba ovo reći.Zato bih poručio gospodinu iz NDNV,večito,mm kritičaru ove vlasti i zaljubljeniku u prošlu,i kao i zvaničniku NUNS-a da ne pale vatru bez potrebe. Hvala na prostoru.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси