Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поповић се одрекао једне од тужби против КРИК-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2019.

Извор: Данас

Поповић се одрекао једне од тужби против КРИК-а

Министар Ненад Поповић одрекао се тужбе у једном од преостала три поступка против КРИК-а, рекла је данас на суђењу његова адвокатица Дејана Укропина.

Ово значи да Поповић одустаје од гоњења КРИК-а и губи могућност да у будућности редакцију поново тужи због исте ствари.

Четврто суђење КРИК-у завршено је пре недељу дана и чека се пресуда.

Једно од три преостала суђења новинарима КРИК-а због истраживања богатства и офшор компанија министра задуженог за иновације и технолошки развој Ненада Поповића окончано је јер је Поповић, према речима његове адвокатице Дејане Укропине, решио да одустане од тужбе.

Реч је о поступку који министар води због текста „Поповић високоризичан за офшор агенцију“.

Одрицањем од ове тужбе, Поповић је изгубио право да у будућности тужи КРИК због открића да поседује мрежу офшор компанија на Кипру и Бристанским Девичанским Острвима, да се његово богатство процењује на више од 100 милиона долара, као и да има пребивалиште у Швајцарској где плаћа и порез.

Ова КРИК-ова открића, подсетимо, базирана су на међународном новинарском пријекту „Рајски папири“ у ком је учествовало готово 100 медијских организација из различитих делова света.

Подсетимо, Поповић је четири пута тужио КРИК због истих информација.

Један од поступака окончан је пре само недељу дана, када је судија Слађана Пантовић одлучила да, након Поповићевих недолазака на суд, заврши суђење без његовог саслушања. Судија је тада саслушала Стевана Дојчиновића, главног и одговорног уредника КРИК-а, и сада се чека пресуда.

Преостала два суђења још су у току.

Иако је у јавности више пута рекао да ће на суду доказати да су информације које је објавио КРИК лаж, министар Поповић се никада није појавио на суду да исприча како су му КРИК-ова истраживања нанела душевни бол и шта је било неистинито у нашим текстовима.

Упркос томе што су тужбе представљале притисак на редакцију, новинари су наставили да истражују имовину и послове министра Поповића и тако открили да је у време док је био народни посланик, приватизовао и довео до пропасти фабрику „Минел Трансформатори“.

Иако Агенција за борбу против корупције инсистира да се овај случај разреши још од када су радници фабрике 2012. године поднели кривичне пријаве против Поповића, тужилаштво и даље није отворило истрагу.

Одлука на захтев Асоцијације медија

На одлуку да оконча поступак, како стоји у образложењу, Поповић се одлучио на захтев Асоцијације медија, како би се смањиле тензије у друштву.

„Тужилац је овом одлуком имао намеру да као државни функционер и чалан Владе пружи допринос умиривању тензија у друштву, а нарочито оних које егзистирају између медија и извршне власти, будући да се тужилац од почетка своје политичке каријере, залагао за највиши степен медијских слобода и то је вредност за коју ће наставити да се залаже као председник Српске народне партије и актуелни министар Владе“, наводи се у образложењу одлуке, у коју је Данас имао увид.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси