Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ристић: Тираж дневне штампе у Србији значајно би опао ако би само три дана заредом имала “нормалне” насловне стране
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 05. 2019.

Извор: www.dijalog.net

Ристић: Тираж дневне штампе у Србији значајно би опао ако би само три дана заредом имала “нормалне” насловне стране

У Србији имамо судар два опасна и лоша тренда, јер смо у "сендвичу" између лажних вести који долазе из страних центара и оних који долазе са врха власти, изјавио је ФоНету директор недељника Време Стеван Ристић.

Према речима Ристића, у корпус лажних вести у Србији спадају приче о наоружању и ратној техници која стиже из Кине и Русије, али и приче како ћемо имати пензије као у Швајцарској и да смо у топ 10 европских економија.

Људи очекују ту дозу слатке језе и адреналина сваког дана када иду до киоска, оценио је Ристић, уз констатацију да би тираж дневне стампе значајно опао ако би само три дана заредом имала "нормалне" насловне стране.

Како је објаснио, тако се појединцима може лакше манипулисати у односу на оне који су добро информисани.

"У Србији 30 одсто људи погледају само фотографију и наслов, док текст уопште не прочитају", прецизирао је Ристић и оценио да је то искључиво последица брзог живота који водимо.

Он је упозорио на превелики јаз у друштву, који се огледа и у самом одабиру медија.

"Људи се понашају као навијачи, више не прате вести да би се информисли, већ да би потврдили неко своје мишљење", предочио је Ристић.

Као пример, поменуо је случај најпродаванијег дневног листа у Србији, који је у протеклих годину дана имао 350 лажи на насловној страни.

Према Ристићевом уверењу, медији би се "упристојили" када би поштовали надлежност Савета за штампу и Кодекс новинара Србије.

"Опасно је што је лаж постала истина, а истина лаж и што се данас у медијима и јавном животу дешавају ствари које су пре десетак година биле незамисливе", закључио је Ристић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси