Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Др Спин – Прекрајање медијске сцене кроз десет корака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 05. 2019.

Извор: Данас

Ко стоји из популарног лика на друштвеним мрежама?

Др Спин – Прекрајање медијске сцене кроз десет корака

Веома је важно да што пре диктатор успостави зависну медијску сцену, као што је то случај у Србији, где од око 2.000 регистрованих медија вероватно не постоји више од неколико десетина независних.

Диктатор од медија на тај начин прави један бескрајан низ појачала микрофона који стоји пред групом људи на власти, са једним јединим задатком – да појачавају сигнал.

Како да се као диктатор носите са свим појавама које не иду у прилог вашој владавини? Одговор је једноставан – просто направите нову реалност у којој тих проблема нема, добронамеран је савет др Спина, који је пренео своје драгоцено знање медијском аналитичару Илиру Гашију, како би свима био доступан “Др Спинов водич за контролу медија” за диктаторе, и све оне који се тако осећају.

Овај специјални консултант, доктор Ернест Спиновић, тренутно је ангажован на пројекту Јавни новац за јавни интерес, који заједнички реализују БИРН, Славко Ћурувија фондација и НУНС, а како објашњава његов идејни творац Илир Гаши, др Спин га је једне ноћи позвао и рекао да има веома богато искуство у контроли медија, које је српском друштву преко потребно.

“Ја сам заправо добио поруку преко Сигнала у којој ми је доктор Спина рекао да има нешто за мене и да би било добро да се нађемо. Када сам га видео први пут, носио је мантил, којим је сакривао и део лица, и није много причао, само ми је гурнуо једну коверту у руку, у којој се налазила меморијска картица са нацртом сценарија за десет епизода. Мислим да је он у једном тренутку схватио да има искуство које многима може бити драгоцено и онда се решио на тај племенити корак да помогне диктаторима, и диктаторима у покушају, тако што ће да направи неку врсту водича за контролу медија”, објашњава је Гаши.

У том водичу, који је тренутно стигао до шесте лекције, др Ернест Спиновић “испредавао” је кроз прве три епизоде како се стварају финансијски зависни медији, па је тако пружио одговоре на питања зашто је приватни интерес увек важнији од јавног, зашто су последично зависни медији увек бољи од независних, а у свету цензуре и аутоцензуре, новинар добар само ако је и гладан

“Веома је важно да што пре диктатор успостави зависну медијску сцену, као што је то случај у Србији, где од око 2.000 регистрованих медија вероватно не постоји више од неколико десетина независних. Диктатор од медија на тај начин прави један бескрајан низ појачала микрофона који стоји пред групом на власти. Њихов једини посао је да појачавају сигнал и чине да оно што неко говори долази до што већ броја људи, без било каквог преиспитивања тога што се говори. Када је онемогућен било који глас критике, лако се постиже то да све што се чује у јавном простору буде у складу са интересом диктатора”, истиче Гаши.

Како новинара егзистенцијална угроженост чини неупоредиво лакшим за манипулацију, чињеница да треба сваки дан да “донесе хлеб на сто” диктира његову слободу.

“У једном окружењу уништене индустрије, привреде и генералног сиромаштва не постоји новац од којих се медији могу одржавати, а кад постоји, управо зато што га је тако мало, он служи за контролу медија. Било да је у питању локални бизнисмен или политичар, а често и једно и друго, принцип је исти – Ја ћу теби дати новац, али природно очекујем од тебе да не дираш криминалне послове којим се бавим или које сам неком омогућио”, објашњава је творац Ернеста Спиновића.

Кроз следеће две епизоде, само за пријатеље – доктор Спин, нам показује како најефикасније да се обрачунамо са свима који нису сагласни са нама, као и како да се као диктатори носимо са свим појавама које не иду у прилог нашој владавини. У савладавању ових лекција, веома је важно да знамо да смо веома близу стварања једног потпуног медијског једноумља.

“Ако постоји зависни медиј који гледа три милиона људи, и независни који чита мање од 10.000, јасно је да је медијско једноумље готово у потпуности остварено. А када погледамо како се та незавидна ситуација у медијима рефлектује на политичку стварност, онда је заиста импресивно што постоје људи који месецима у назад излазе на улице и боре се за медијску реалност коју тренутно не виде на малим екранима”, истиче медијски аналитичар.

Гаши жали што лекције доктора Ернеста Спиновића нису записане раније, јер би на тај начин водич за контролу медија садржао једну компоненту коју сада нема, а то је надоградња онога што видимо.

“Када чујете да је председник Александар Вучић позван у Давос да учествује у панелу о слободним медијима, али не као неко чије ће деловање у том пољу темељно преиспитати, него као неко ко ће да објасни зашто је важна слобода медија, схватите да не можете да напишете Спина који би то предвидео. Стварност је много циничнија од Спина”, наводи он.

Како бисте осигурали своју диктатуру, веома је важно да се медији организују као послушнички таблоиди, сазнајемо из последње Спинове лекције.

Главни уредник је најпаметнији од свих, он из звезда тумачи расположење богова, па каже новинарима о чему да пишу. А кад баш није сигуран кога да послуша, уредник пита сфингу, која му, чудно, сваки пут каже исто – “Све се мења само је фараон вечан. Док траје.”

Проблем слободе медија у Србији се неће решити ако се очекује да се медији ослободе сами.

“Због њихове друштвене важности, на медијима је највећи притисак сваке диктатуре. Колико год да су неки новинари спремни да се боре за слободне медије, они не могу сами.  Подршка мора доћи од оних због којих медији и постоје, а то су грађани”, закључује Гаши.

Ако доктор Спин одлучи да настави своје лекције, он ће то вероватно урадити у форми стрипа или дужих анимираних епизода. Досадашње авантуре “Др Спина” можете видети путем путем Фејсбука, Твитера,  Инстаграма и Јутјуба, док се нове епизоде емитују сваког уторка у Јутарњем програму телевизије Н1, као и на РТВ Шабац и ТВ Форум.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

26.05.

2019.

Realan [нерегистровани] у 21:43

Ah

Ciohazari misle da smo glupi kao americka nacija. Mada i nasu uspesno preumljuju po tom modelu pomocu armije "nezavsnih" poslusnika. Uzgred, "diktator" je "umro" u "nezavisnom" tribunalu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси