Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нова књига новинара Зорана Шапоњића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2019.

Извор: Информер

Нова књига новинара Зорана Шапоњића

Из штампе ових дана излази књига путописа српског новинара Зорана Шапоњића, под насловом "Руски крст." Књига је настала током вишегодишњих путовања Шапоњића по Русији и доноси путописе са Крима, Бајкала, са далеког севера Русије и са Волге.

Шапоњић, тако, у књизи доноси приче из Севастопоља, са Кримског моста који је подигнут преко Керчког мореуза, Са Бајкалског језера, из Костроме и Јарославља, градова на Волги. У књизи Шапоњић доноси и приче из Архангелска, Санкт Петербурга... 

Аутор књиге "Руски крст" Зоран Шапоњић је, вероватно, једини српски новинар који је посетио Северодвинск, град у којем се праве руске нуклеарне подморнице, а за улазак у овај град добио је посебну дозволу.

- Ова књига је испуњење мог животног сна, да путујем Русијом и да та путовања преточим у књигу - рекао је Зоран Шапоњић за Информер.

Предговор за књигу "Руски крст", која је издање куће "Вукотоћ медиа", написао је чувени светски режисер Емир Кустурица који наводи да су "Шапоњићеви путописи рањиви као што је и његова природа, а речи биране као што Андрић написа „тежином властитог тијела."

- Драго ми је што пишем ове редове које прилажем уз штампање његове књиге путописа из Русије, где се споменути таленат и језик преплићу у ритму путовања и откривања руског карактера скривеног у духовном пејсажу наше братске земље - написао је Кустурица

Новинар, Зоран Шапоњић, рођен је у Новој Вароши 1966. године. На Факултету политичких наука у Београду дипломирао је 1991. године, на одсеку новинарство. Извештавао је са свих ратишта бивше Југославије.

Године 2006. објавио је књигу новинских репортажа „Љубомирова земља“. 

Добитник је годишње награде Удружења новинара Србије за репортажу. Више пута је побеђивао на Интернационалном фестивалу репортаже у Сомбору и Апатину. 

Припала му је и „Косметска звезда првог реда“ коју му је, 2017. године, доделило Друштво полицијских ратника Србије, као и награда „Гордан Ранитовић“ хуманитарне организације „Стара Рашка“ из Београда, награда Милешевског културног клуба „Свети Сава“ из Пријепоља, годишња награда Општине Нова Варош.

Аутор је интервјуа са Милорадом Додиком, Емиром Кустурицом, Никитом Михалковим, Андрејом Кончаловским, Моником Белучи...

Ожењен је, отац двоје деце. Живи и ради у Ужицу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси