Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Седам деценија Радио Новог Сада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2019.

Извор: РТВ

Седам деценија Радио Новог Сада

Радио-телевизија Војводине обележава 70 година од оснивања Радио Новог Сада, првог медија те куће којим је почео рад покрајинског јавног сервиса, који данас има седам медијских платформи.

Током целе године РТВ ће низом активности обележити јубилеј, а једна од њих била је данашња конференција за новинаре, на којој су говорили уредници готово свих редакција Радија Нови Сад.

Заменик генералног директора РТВ Јожеф Клем подсетио је да је пре седам деценија Радио Нови Сад кренуо као пропагандна радио станица, чији је циљ био да се одупре пропаганди коју су земље Информбироа водиле против тадашње Југославије.

Неколико месеци након почетка емитовања програма на пет језика, тадашња радио станица је прерасла у медиј који је покушао да осликава вишенационалну средину Војводине и тог дела Србије, а данас емитује програм на 16 језику, на српском и на језицима 15 националних заједница које живе у Војводини.

У том је смислу као посебну вредност Клем поменуо што свака национална заједница има потпуну аутономију у уређивању свог програма.

Додао је и да на јесен пресељењем у нову зграду почиње нова ера у историји радија и телевизије покрајинског јавног сервиса.

Директор Програма РТВ Соња Кокотовић подсетила је да радијски програм РТВ слушаоци могу да прате на три програма, на српском, мађарском и на осталим језицима националних заједница у Војводини.

У току године јубилеја РТВ ће организовати јавна снимања радијских емисија широм Војводине, биће организовано 17. такмичење тонских снимака „Тактонс", у чијем ће фокусу бити унапређење квалитета програма и низ других активности, а централни догађај биће пресељење у нову зграду, из које ће сигнал бити свечано пуштен 25. новембра ове године.

Радио Нови Сад почео је да емитује програм 29. новембра 1949. године тачно у подне, речима водитеља: "Овде Радио Нови Сад, на таласној дужини 212,4 метра".

Одлуку о формирању Радија Нови Сад донео је Главни одбор Народне скупштине Војводине 31. марта 1949, а након осам месеци почео је емитовање програма.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

24.05.

2019.

Novinar [нерегистровани] у 12:09

A Pomoravlje, Sumadija, jug?

A Radio Leskovac, Radio Nis, Radio Jagodina? Sta oni danas mogu da slave? Katanac, otkaze? Kada ce oni dobiti velepne zgrade, redakcije na jezicima manjina?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси