Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јелена Ћурувија: Зашто су код куће осуђени за убиство?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2019.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Апелациони суд одбио захтев да се Милан Радоњић и Ратко Ромић пребаце у притвор

Јелена Ћурувија: Зашто су код куће осуђени за убиство?

Јелена Ћурувија, ћерка бившег власника Дневног телеграфа, изјавила је за Данас да нема разумевања за одлуку Апелационог суда да Ратко Ромић и Милан Радоњић, бивши припадници Државне безбедности, првостепено осуђени за организацију убиства новинара Славка Ћурувије, коначну одлуку суда дочекају у кућном притвору.

Како је рекла, чудна јој је одлука Апелационог суда у Београду да одбаци жалбу Тужилаштва за организовани криминал који је захтевао да Радоњић и Ромић из кућног, буду пребачени у класични притвор.

– Тешко ми је да разумем како неко ко је осуђен за тешко убиство може да седи код куће. Мислим да Апелациони суд овом одлуком шаље погрешну поруку јавности и свима који се боре за правду у Србији, казала је Ћурувија.

Одлуком Апелационог суда, решење о кућном притвору за Ромића и Радоњића које је донело веће Специјалног суда постало је правоснажно. Њих двојица су, подсетимо, од јула 2017. године били у кућном притвору, а суд није нашао да постоји потреба да се та казна мења након објављивања првостепене пресуде.

Адвокатица Зора Добричанин Никодиновић која брани поменуту двојицу, каже за Данас да је мирно чекала одлуку Апелационог суда.

– Никада нисам чула за случај да се након првостепене пресуде кућни притвор мења класичним. С друге стране, чула сам за велики број случајева у којима су људи у кућном притвору чекали правоснажну пресуду. У закону су тачно побројани разлози због којих се кућни притвор мења класичним, а знам поуздано да моји клијенти нису те разлоге прекршили, каже Никодиновић, додајући да је захтев тужиоца схватила као популистички потез, пошто исти „нема ослонац у закону“.

У свом захтеву, Тужилаштво за организовани криминал је тврдило да тежина злочина због којег су Радоњић и Ромић првостепено осуђени, као и висина казне, чине кућни притвор неадекватном санкцијом и зарад опасности од бекства и узнемирења јавности позвало суд да ту казну промени.

У Апелационом суду, према медијским наводима, нису били импресионирани аргументацијом тужилаштва, истичући да опасност од бекства, као и узнемирење јавности више нису таквог интензитета. Окривљени су, стоји у одлуци суда, провели у притвору више од три године, а притом нису злоупотребили меру забрану напуштања стана уз електронски наџор.

Суд је цитирао одредбу закона која прописује да се не примењује тежа мера ако се иста сврха може постићи блажом мером и изнео уверење да ће окривљени бити доступни суду.

Радоњић и Ромић су, подсетимо, првостепено осуђени на тридесет, односно двадесет година затвора за убиство Славка Ћурувије. Заједно са њима, осуђен је и бивши начелник ДБ-а Радомир Марковић и Мирослав Курак, некадашњи резервиста ДБ-а који се налази у бекству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси