Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  CC Search: Претраживач фотографија чије је објављивање дозвољено
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 05. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

CC Search: Претраживач фотографија чије је објављивање дозвољено

Више од 300 милиона дигиталних слика уметничких дела из музеја, дела графичког дизајна, као и фотографија, намењених махом за некомерцијалну употребу, сада је могуће пронаћи преко претраживача који је покренула америчка непрофитна организација Криејтив Комонс.

Претраживач назван Си Си Срч (CC Search) омогућава приступ сликама на које нико не полаже ексклузивно интелектуално власништво (public domain) а све су обухваћене Криејтив Комонс лиценцама.

Базу чине слике из 19 „збирки“, укључујући радове из Музеја уметности Метрополитен и Музеја уметности у Кливленду, те фотографије са Flickr, а циљ читавог пројекта је да на крају база броји преко 1,4 милијарди дела, која би укључивала и текстуалне и аудио записе.

Сврха коришћења резултата добијених претрагом одређена је лиценцом сваке слике, а о њој одлучује сам аутор. Из Криејтив Комонс наводе да је, генерално, слике из њихове базе дозвољено коришћење уколико је реч некомерцијалној намени, али претрага даје увид и у оне које ће, поред осталих, бити од велике користи медијима.

Иако овај претраживач значајно олакшава потрагу за дигиталним илустрацијама, стручњаци ипак наглашавају да би пре коришћења сваке слике неопходно проверити њену Криејтив Комонс лиценцу како би се избегле евентуалне правне последице.

„У некомерцијалну употреба спада објављивања слике или фотографије чија сврха није стицање добити, рецимо за потребе образовања. Ако би пак фотографију с таквим атрибутом објавили медији, то би се водило као неовлашћено објављивање“, упозорава адвокат и стручњак за медијско право Милош Стојковић.

Судске поступке, међутим, могуће је покренути и у ситуацији када су наизглед испуњени сви услови које прописује лиценца.

„Наш закон омогућава фотографима да поднесу тужбу за повреду моралног права, односно за нарушавање интегритета ауторског дела и непотписивање аутора именом и презименом или псеудонимом“, наводи Стојковић.

Од 2011. године све је више поступака у којима се тражи накнада за повреду моралног права, предочава овај адвокат. „Данас судови досуђују накнаде до 80.000 динара, док је раније“, каже Стојковић, „тај износ знао бити и дупло већи“.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

23.05.

2019.

Srđan Ilić Gremlin [нерегистровани] у 10:54

Nekomercijalno ???

У некомерцијалну употреба спада објављивања слике или фотографије чија сврха није стицање добити, рецимо за потребе образовања. Ако би пак фотографију с таквим атрибутом објавили медији, то би се водило као неовлашћено објављивање“, упозорава адвокат и стручњак за медијско право Милош Стојковић.

A jel može stručnjak da nam objasni kakav je status upotrebe tih fotografija "za obrazovanje" koje se naplaćuje kao što su privatne škole, fakulteti i sve knjige iz oblasti obrazovanja koje se kupuju za CASH što je svakako sticanje dobiti. Primera radi, komplet knjiga za "besplatno" školovanje V razred osnovne košta preko 120 Eura.

I onda fotke treba da budu besplatne ?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси