Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јовановић и Маторчевић: Симоновић је и даље владар у Гроцкој, запањени смо његовом бахатошћу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2019.

Аутор: Јасмина Добриловић Извор: Цензоловка

Јовановић и Маторчевић: Симоновић је и даље владар у Гроцкој, запањени смо његовом бахатошћу

Пред почетак суђења Драгољубу Симоновићу, бившем председнику Општине Гроцка, за Цензоловку говоре новинар Милан Јовановић, коме је спаљена кућа, и уредник портала Жиг инфо Жељко Маторчевић, који је прошле године после пребијања завршио у болници.

Суђење бившем председнику Општине Гроцка Драгољубу Симоновићу, оптуженом да је наложио спаљивање куће новинара Милана Јовановића у Врчину, требало би да почне у петак, 24. маја.

У међувремену, Симоновић је покренуо тужбе против Јовановића и Жељка Маторчевића, главног и одговорног уредника ziginfo.rs, јер су му својим текстовима на том порталу „нанели страх и бол“.

У разговору за Цензоловку и Јовановић и Маторчевић кажу да настављају да раде свој новинарски посао, истичући да је Симоновић и даље утицајна личност на територији грочанске општине.

Цензоловка: Мајстор који ради на реновирању ваше куће рекао нам је да га је посетио Драгољуб Симоновић како би се распитао о штети коју је проузроковао пожар за који је оптужен. Како то коментаришете?

Јовановић: Симоновић је са својом супругом био код мајстора који је радио на рашчишћавању моје куће и питао га да ли је заиста изгорело све у кући и да ништа није остало унутра, како то медији и представљају.

Било је осам судских вештака и сви су они урадили процену штете. У процени се разликују за неких двадесет-тридесет хиљада динара. И Симоновић је слао своје судске вештаке да изврше процену штете.

Само ми није јасно зашто иде сада да се распитује код радника који су код мене радили, зар он не верује вештацима које је он лично ангажовао, него иде сам и лично се распитује? Мислим да ћемо на суду све доказати, вештаци су свој део посла одрадили. Сада је на суду да донесе одлуку.

Цензоловка: Како после свега на Симоновића гледају људи у Врчину и у Гроцкој?

Јовановић: Сви који су у СНС-у и које је Симоновић запослио подржавају га и прижељкују да не буде осуђен, док су остали грађани коначно одахнули и почели су да ми причају о разним неправдама којима су били изложени.

Цензоловка: А како ви гледате на то што, како сами кажете, Симоновић свакодневно одлази у Општину, чак је био и на прослави дана једне школе?

Јовановић: Вероватно постоји нешто између Драгољуба Симоновића и господина Вучића (Александар, председник Србије, прим. нов.). Ту нека спона мора да постоји. Да ли је вама логично да Вучић још увек Симоновића држи у својој странци? Значи, Симоновић је, такав какав јесте, потребан Вучићу.

Е сада, зашто је потребан – они најбоље знају своје односе. Да ли ћете ви мене да убедите да је све крађе и малверзације на територији грочанске општине Симоновић сам радио, да нико из врха странке није у то умешан? Ја лично не верујем, мора да је врх СНС-а упознат са тим јер сам ја лично обавестио и Вучића о томе шта Симоновић ради.

Обавестио сам га 12. децембра 2016. године. Као награду, 24. децембра исекли су ми воду, 25. децембра су ми исекли канализацију. Када сам питао шефа инспекције, господина Владу Теофиловића зашто то ради, одговорио ми је да је то наредио Драгољуб Симоновић.

Инспектор Срећко Васић, који је одбио да сачини лажни записник, изгубио је посао две године пред пензију, док је инспекторка која је то урадила, на суду рекла да су ми неосновано искључени канализација и вода.

Цензоловка: Какве је то тужбе Драгољуб Симоновић покренуо?

Маторчевић: Покренуо је четири тужбе и једна је већ у процесу пред Вишим основним судом у Београду, против портала Жиг инфо и мене као главног и одговорног уредника. Забрињавајуће је то што су оне поднете након свега што се издешавало, односно у априлу, тако пише у поднеску. Због неких текстова из 2016. и 2017. године. Остаје питање зашто се тек сада покреће тужба за неке текстове од пре две-три године.

Цензоловка: Како сте реаговали када сте примили те тужбе?

Маторчевић: Занемео сам. Овог пута тражи одштету за претрпљени страх и бол, а суд је пре тога одбио кривичну тужбу. Запањен сам бахатошћу, начином понашања, докле све то може да иде од стране Симоновића. Што је најжалосније, то се дешава у целој Србији. Симоновић је само један пример локалних шерифа по читавој Србији, нажалост.

Цензоловка: Још увек нема информација о томе ко вас је претукао, сад и ове тужбе… Како живите са свим тим што вам се дешава?

Маторчевић: Живим у страху, не само ја, већ првенствено моја породица. Гледајући њих, тек тада видим која опасност вреба јер се они плаше више него ја и забринути су за мене, што је негде и логично. У суштини, најжалосније су те тужбе.

Цензоловка: Да ли се плашите утицаја Драгољуба Симоновића пошто је пуштен да се брани са слободе?

Маторчевић: Симоновић је и даље у Гроцкој владар свега и свачега, и даље га се не одриче СНС, они њега нису избацили из странке, и даље је он изузетно утицајна личност. И нормално је да постоји изузетан страх, заиста постоји страх.

Откако је он пуштен из притвора, на друштвеним мрежама је кренула огромна хајка против новинара портала Жиг инфо. Ту се ми даноноћно таргетирамо, објављују се наше слике, наше адресе, наши бројеви телефона, ту смо представљени стандардним њиховим епитетима: страни плаћеници, домаћи издајници…

Цензоловка: Да ли сте се некоме обраћали? Да ли сте пријавили те странице на друштвеним мрежама?

Маторчевић: Ми смо то уредно пријавили Вишем јавном тужилаштву, Одсеку за технолошки криминал, с обзиром на то да не знамо ко стоји иза те странице. Ево, два месеца већ пролази, а ми немамо никакав одговор.

Тражили смо да се забрани рад те странице, да се укине, да се утврди ко стоји иза ње, како бисмо могли адекватно да реагујемо с обзиром на то да смо таргетирани.

И пошто се десило то са Миланом и са мном, све је и даље по старом – нико не реагује, и даље се ништа не дешава. И даље су у некој фиоци такви случајеви, не знам из ког разлога. И због тога тек постоји страх јер се и даље не реагује по пријавама.

Цензоловка: Да ли знате ко стоји иза тога?

Маторчевић: Државни врх. Симоновић и даље влада у Гроцкој, има људе који га подржавају. Он каже да је све ово што се тиче његовог суђења – због напада на мене и паљења Миланове куће – да је све то у суштини само једна фарса, да власт мора да прикаже свету како нешто ради на том случају, али да ће он и даље владати, односно да он неће бити осуђен и да иза њега стоји читав врх странке, па чак и Александар Вучић.

Цензоловка: Ко то прича?

Маторчевић: То су речи њихових чланова који нас нападају на друштвеним мрежама. То лако може да се пронађе. Они кажу да је све то фарса, да је Симоновић недужно оптужен, да је Милан чак зарадио на томе што му је спаљена кућа, да ће се све то доказати, Симоновић је и даље у СНС-у и подржава га Александар Вучић.

Притом, ми немамо од СНС-а самог и од Александра Вучића то одрицање. Он јесте на једној конференцији за штампу изјавио како постоје „некакви локални функционери“, али након тога ми немамо никакво одрицање од Симоновића. Они се не одричу њега ни када се и даље појављује у Гроцкој као председник, док је његова слика са Вучићем у просторијама Општине.

Цензоловка: Осећате ли да сте у целој причи сами са Миланом Јовановићем? Или имате неки вид подршке?

Маторчевић: Подршка од колега и те како постоји. Постоји неки помак, добро је да су се ОЕБС, америчка амбасада и још неки укључили. Све је то добро. Међутим, све се то свело на приче, на разноразне конференције…

Није то лоше, треба причати, али треба и нешто научити о томе. Али и даље нема помака и даље је тапкање у месту. Мислим да смо ми са портала Жиг инфо само један пример. Ко зна шта се дешава у другим локалним срединама. Али, нажалост, држава је таква да уопште не реагује на те ствари. Једноставно, само постоји ћутање.

НЕМАМО НИКАКВА ПРИМАЊА, А НАЗИВАЈУ НАС СТРАНИМ ПЛАЋЕНИЦИМА

Цензоловка: Ни ви ни други новинари не зарађујете пишући за Жиг инфо?

Маторчевић: Ми немамо никаква примања, иако нас називају страним плаћеницима. Финансирамо се од неких других послова. Милан је пензионер, ја радим друге послове. Ни остали не живе од новинарства, тј. од портала Жиг инфо, и то јесте апсурд.

Цензоловка: Шта вам кажу код куће, питају ли вас шта ће вам све то?

Маторчевић: Мислим да су скапирали ту неку моју мисију, тај посао којим се бавим. Наравно да су уплашени, питају шта ће ми све то, кева је у сузама, ћале каже да сам луд, и тако… Али су и они схватили јер ми више не стоје над главом и не говоре да то не радим јер виде да у свему томе има неког смисла. Али су наравно забринути.

Од малих ногу ми је сметала неправда и увек сам се борио за истину. Мислим да људи треба да схвате наш посао, а то је да јавности укажемо на то да политичари треба да служе народу, а не да народ буде њихов потлачени слуга.

Коментари (3)

Остави коментар
чет

23.05.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 14:42

Re:

Šta je pogrešno u tom delu intervjua?

Одговори
сре

22.05.

2019.

Milan Đokić - Soko [нерегистровани] у 21:10

Puna podrška Milanu i Željku

Apsolutna podrška i od mene. Pri dnu teksta piše "Od malih nogu mi je smetala nepravda i uvek sam se borio za istinu". Isto tako i ja mislim. Od sedme godine sam isteravao pravdu. I svađom sa učiteljicom koja je imala svoje ljubimce i pesnicama protiv nasilnika koji maltretiraju moje drugove i drugarice. Tako sam i za vreme uzimanja izjave od potpredsenika Narodne Skupštine Republike Srbije Vladimira Marinkovića 13. jula 2015. godine dobio nož u grudi jer sam skočio da branim koleginice misleći da će napadač da napadne neku od njih. Od tada do sada imao sam četiri operacije, a od toga tri u vezi te povrede. Još uvek se lečim ali ih se ne bojim. Nema nazad. Samo napred. Puna podrška Milanu i Željku od Milana Đokića iz Užica.

Одговори
сре

22.05.

2019.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:24

НОВИНАРЧИНЕ!?

Цензоловка: Ни ви ни други новинари не зарађујете пишући за Жиг инфо?

Маторчевић: Ми немамо никаква примања, иако нас називају страним плаћеницима. Финансирамо се од неких других послова. Милан је пензионер, ја радим друге послове. Ни остали не живе од новинарства, тј. од портала Жиг инфо, и то јесте апсурд.

Цензоловка: Шта вам кажу код куће, питају ли вас шта ће вам све то?

Маторчевић: Мислим да су скапирали ту неку моју мисију, тај посао којим се бавим. Наравно да су уплашени, питају шта ће ми све то, кева је у сузама, ћале каже да сам луд, и тако… Али су и они схватили јер ми више не стоје над главом и не говоре да то не радим јер виде да у свему томе има неког смисла. Али су наравно забринути.

Од малих ногу ми је сметала неправда и увек сам се борио за истину. Мислим да људи треба да схвате наш посао, а то је да јавности укажемо на то да политичари треба да служе народу, а не да народ буде њихов потлачени слуга."
Када овакав текст направе Цензоловка и Жиг инфо, потпуно је јасно због чега је новинарство као професија пред потпуним пропадањем. Објавити овако нешто у УНС билтену има смисла, само, да би се показало на примеру шта није новинарски текст и како не треба да се ради.
"Новинарчине" са мисијом!?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси