Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Иако новинарство није злочин, више од 300 новинара је у затворима"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2019.

Аутор: Танјуг Извор: Б92

"Иако новинарство није злочин, више од 300 новинара је у затворима"

Амбасадори Велике Британије и Канаде у ауторском тексту за "Блиц" под називом "Заједно за слободне медије" оцењују да је "2018. била најтежа за новинарство"

Денис Киф и Кати Чаба наводе да је у 2018. "у свету убијено најмање 99 новинара и медијских радника" и да "иако новинарство није злочин, више од 300 новинара и медијских радника тренутно борави у затворима широм света, само због тога што су савесно обављали свој посао".

"Према подацима међународних медијских удружења, девет од 10 кривичних дела чије су жртве новинари никада не буде до краја истражено и судски процесуирано. Слика је још мрачнија ако знамо да свега 13 одсто светске популације живи у друштвима у којима су медији слободни. А слобода изражавања је темељ свих права која имамо као људска бића и слободни медији су крвоток демократије", пишу амбасадори.

Они наводе да "кредибилне анализе показују да државе с најслободнијим медијима најчешће имају и најнижи ниво коруопције и највиши ниво богатства", оцењујући да је "утолико чудније што у већини држава света медијских слобода нема или су под сталним притиском и у опасности".

"Овај последњи аргумент је подстакао Канаду и Уједињено Краљевство да заједно стану у одбрану медијских слобода. Ове године ћемо у јулу, у Лондону, бити домаћини прве глобалне министарске конференције о слободи медија. Амал Клуни је именована за специјалну изасланицу и она ће искористити свој ауторитет, знање и искуство да заједно с другим светским стручњацима развије нове моделе за ојачавање правне заштите новинара и медија", наводе Киф и Чаба и најављују сарадњу са Унеском, ОЕБС-ом...

Они даље пишу да ће "на лондонској конференцији бити речи и о планском ширењу лажних вести, односно покушајима неких актера да се истина релативизује, чињенице изломе и људи доведу у стање конфузије".

"Сматрамо да су најбоља одбрана против лажи и манипулације управо слободни, независни, поуздани медијски извори", оценили су Киф и Чаба.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси