Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Редакција унутрашње политике руског Комерсанта поднела захтев за отказ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2019.

Извор: Бета

Редакција унутрашње политике руског Комерсанта поднела захтев за отказ

Цела редакција унутрашње политике угледног руског дневног листа Комерсант дала је данас захтев за отказ у знак солидарности због отказа који су добили њихови новинари Максим Иванов и Иван Сафронов.

Власник листа, милијардер Алишер Усманов био је незадовољан чланком објављеним прошлог месеца, а за који су новинари добили награду редакције.

Реч је о чланку у којем су изнели предвиђање о скорој оставци председнице горњег дома руског парламента Валентине Матвијенко. Иванов, који је заменик уредника унутрашње политике и Сафронов, који је специјални извештач су у чланку навели да ће Матвијенко ускоро дати оставку и да ће је заменити Сергеј Наришкин, шеф спољне обавештајне службе СВР.

И Матвијенко и Усманов, преко свог представника су негирали те наводе.

"Одлазим са свог места, где сам био специјални извештач, не по мојој вољи, а у складу са одлуком акционара", написао је Сафронов на својој страници на ФБ.

Заменик главног уредника за унутрашњу политику Комерсанта Глеб Черкасов написао је на својој страници ФБ да су он и цела редакција унутрашње политике поднели захтев за "прекидање радног односа" и да сарадници "планирају да у најскорије време заврше радне обавезе".

Специјални извештач Александар Черних навео је својој страници да је чланак у потпуности одговарао стандардима Комерсанта, али да је касније акционар изразио незадовољство чланком и "затражио откивање извора".

"У складу са Законом о медијима, и уговором о раду са Комерсантом, реадакција је обавезна да чува извор информација и нема право да именује лице које је дало информацију. Новинари Комерсанта су одбили да погазе поверење саговорника. Након тога је акционар одлучио да да отказ ауторима" написао је Черних.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси