Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шведска затражила издавање налога за хапшење Асанжа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Шведска затражила издавање налога за хапшење Асанжа

Шведске власти су данас затражиле издавање налога за хапшење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа који је у затвору у Великој Британији, саопштило је шведско тужилаштво.

Тужитељка Ева-Мари Персон изјавила је да је шведски суд одлучио да затражи хапшење Асанжа због сумње за силовање и да ће издати европски налог за хапшење.

Та одлука отвара могућност спорења Шведске и САД око евентуалног изручења Асанжа из Велике Британије. Персон је казала да ће британске власти одлучити о евентуалном сукобу између европског налога за хапшење и америчког захтева за изручење Асанжа.

Асанж је 11. априла избачен из Амбасаде Еквадора у Лондону у коју се склонио 2012. године и британска полиција га је одмах ухапсила. Он сада издржава казну од 50 недеља затвора због кршења услова кауције 2012. године.

Аустралијанцу који је путем Викиликса објавио хиљаде поверљивих докумената прети и изручење у САД које га траже због ковања завере за упад у компјутер Пентагона с поверљивим подацима.

Шведско тужилаштво је 13. маја против Асанжа поново отворило истрагу о оптужбама за силовање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси