Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Панел о будућности медија: Агенција Бета за 25 година рада постала симбол слободе медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 05. 2019.

Извор: Бета

Панел о будућности медија: Агенција Бета за 25 година рада постала симбол слободе медија у Србији

Новинска агенција Бета је од свог оснивања пре 25 година увек поштовала највише стандарде новинарске професије и пружањем објективних, истинитих и правовремених информација данас је постала симбол слободе медија у Србији, оценили су учесници панел дискусије о будућности медија у Србији организованој поводом јубилеја Бете.

Наводећи да је Бета за 25 година рада постала "поштован бренд" на медијској сцени, шеф мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио похвалио је напоре те агенције да како је рекао, "извештава у складу са највишим стандардима новинарске професије".

"Новинска агенција Бета је један од најважнијих партнера мисије ОЕБС у Србији и ми смо поносни на ту сарадњу. Читање Бетиног сервиса део је моје свакодневне рутине, а на њене вести ослањају се и други новинари, политичари, дипломате", казао је Орицио на скупу у београдском Центру за културну деконтаминацију.

Он је навео да мисија ОЕБС сарадјује са државним институцијама, медијима и цивилним сектором на стварању фер услова за све актере на медијској сцени Србије, "свесна изазова који постоје у медијском окружењу, посебно када је реч о независним медијима".

"Надам се да ће што пре бити усвојена Медијска стратегија до 2024. године као важан документ не само када је реч о стварању фер услова на медијској сцени већ и када говоримо о безбедности новинара", рекао је Орицио.

Амбасадор Норвешке у Београду Арне Санес Бјернстад оценио је да су Србији потребни бројни и разноврсни извори квалитетних и објективних вести а да је агенција Бета како је рекао, "увек нудила квалитетне вести".

"Када поредим медијску сцену у Србији и Норвешкој, примећујем да у Србији и поред сиромашнијег тржишта постоји огроман број медија али мање разнолик садржај вести него у Норвешкој", казао је амбасадор и упозорио да велику претњу за слободне медије представља изостанак равноправних услова за њихово деловање.

По речима државног секретара Министарства културе и информисања Александра Гајовића, агенција Бета се током 25 година рада, борила и изборила за објективно и свеобухватно информисање у коме како је оценио, постиже "завидне" резултате.

"Када неко као новинска агенција Бета траје већ 25 година, онда можемо говорити о лепој традицији али и историји у професионализму. Агенција Бета је увек поштовала највиша начела новинарског кодекса и професије и упркос притисцима којима је била изложена у последње време у виду претњи на друштвеним мрежама и лепљења плаката против ње, наставила је да ради још савесније", оценио је Гајовић.

Уз подсећање да је Бета покретач и оснивач бројних акција и пројеката, попут Фотографије године, државни секретар је оценио да у свом развоју и напредовању, агенција није прескочила ниједну степеницу по чему би како је навео, "многима могла да послужи као пример".

Директор Бете Радомир Диклић оценио је да је агенција од оснивања прешла пут од "технолошки каменог доба до данашње дигиталне ере" али и да се све време држала правила агенцијског новинарства да се пише "истинито, кратко и да се вест брзо шаље".

Као независна, приватна новинска агенција коју је основала група београдских новинара, Новинска агенција Бета је почела да емитује вести 4. маја 1994. године.

Бету су основали Љубица Марковић, Јулија Богоева, Радомир Диклић, Душан Рељић и Драган Јањић а међу оснивачима су били и Александар Ненадовић, Стеван Никшић и Ђорђе Зоркић, који су у медјувремену преминули.

Бета је почела као информативни сервис вести из Србије, тадашње СР Југославије, региона и више светских центара.

Новинска агенција Бета данас, путем интернета и платформи за мобилне уређаје, емитује модеран, мултимедијалан информативни садржај, како својим директним корисницима, тако и најширој јавности.

Бета је 2003. године покренула Радио Сто плус у Новом Пазару, који емитује програм у региону Санџака, а покренула је и сајтове посвећене екологији "Зелена Србија" (www.zelenasrbija.rs) и политикама Европске уније "Еурактив Србија" (www.euractiv.rs), као и невладину организацију под називом Медијски центар Бета.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

16.05.

2019.

Realan [нерегистровани] у 11:13

Ah

Licemerje u najsirovijem obliku.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси