Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Al Jazeera: Новинарство свакога дана постаје све опаснији позив
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2019.

Аутор: Al Jazeera Balkans Извор: Данас

Al Jazeera: Новинарство свакога дана постаје све опаснији позив

Светски дан слободе медија обележава се 3. маја и повод је за честитање новинарима и медијским радницима, али и прилика да се укаже на важност слободног рада медија, осврне на стање медијских слобода те објави Индекс слободе медија. А какво је заиста стање у медијима?

Према подацима Комисије за заштиту новинара, у последњој деценији је убијено, затворено и нестало 3.088 новинара и медијских радника. Сви они страдали су радећи свој посао.

Новинарство свакога дана постаје све опаснији позив, делом због извештавања из конфликтних жаришта у свету, а делом због повећане агресије на новинаре у виду претњи, увреда и физичких напада. Новинарима се суди и ућуткују се пресудама и казнама, хапшењима, полицијским насиљем и претресима. Кажњавају се за клевету и срамоћење, док системи указују на важност слободе изражавања и значајну улогу коју медији имају у изградњи и очувању демократског друштва.

Светски индекс медијских слобода организације Репортери без граница (РСФ), који анализира ситуацију у 180 земаља и територија сваке године, показује да је у многим државама присутна атмосфера страха, а да томе доприноси анимозитет политичара према новинарима. Осим Словеније, све земље региона на овој лествици налазе се у распону од 63. до 104. места, што је показатељ стварног стања медијских слобода, преноси Al Jazeera.

Да на овај негативан тренд нису имуне ни европске и демократске земље доказ је низ убистава новинара, чији су починиоци већим делом непознати. Међу новинарима убијеним од 2017. до данас су Лајра Меки, Џамал Кашоги, Викторија Маринова, Јан Куцијак и Дафне Каруана Галиција…

И током 22 године рада Al Jazeerе 11 новинара Мреже је убијено, многи су затворени, а стотине су узнемираване. Наше платформе биле су изложене кибернетичким нападима и захтевано је њихово гашење. Новинар Махмуд Хусеин притворен је у Египту, где га држе више од 800 дана без оптужби, суђења или осуде, кршећи и египатско и међународно право.

Све ово било је повод за кратки промотивни спот Al Jazeerе Balkans којим симболично указује на глобалне претње слободи медија.

У једноминутном споту у којем главну улогу има Арбен Бајрактарај, француски глумац албанског порекла, приказана је данашња позиција медија као таоца система и центара моћи.

Al Jazeera Balkans подсећа – новинарима се мора омогућити право на слободан рад. Јер новинарство није злочин.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси