Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Совиљ: Власт генератор лажних вести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Совиљ: Власт генератор лажних вести

У Србији је власт генератор лажних вести, изјавио је ФоНету новинар телевизије Н1 Миодраг Совиљ и оценио да оне стижу из једног центра са "врха".

Према речима Совиља, постоје и информативне службе које се тиме баве, као и тимови који служе за каналисање вести на друштвеним мрежама.

То је један медијски конгломерат који функционише искључиво онако како би требало да погодује властима, указао је Совиљ за серијал Press Extra.

Он је новинарки Бојани Миловановић рекао да 99 одсто јавног дискурса у Србији држи једна страна и констатовао да је то лако проверљиво и "проваљиво".

"То је једна организиована кампања коју спроводи држава како би манипулисала јавним мњењем и да би добила неку врсту политичке подршке", тврди Совиљ.

Омиљена лажна вест му је она која је изговорила премијерка Србије Ана Брнабић – да су медији у Србији апсолутно слободни и да Влада на чијем је она челу ни на који начин не утиче на уређивачку политику било којег медија.

За Совиља је посебан проблем то што су медији ту премијеркину изјаву пренели без икакве анализе и критичког осврта.

"Медији који де факто нису слободни, пренели су вест да су слободни. Мени је то пораз једне професије и људског бића у целини", разочаран је Совиљ.

Као један од главних ефеката лажних вести, он види то што су људи медијски неписмени, па сматра да би у борби против лажних вести највећу пажњу требало посветити управо едукацији.

Залаже се за то да медијска писменост стигне и у школе, као и да се њом позабави невладин сектор. Ипак, чини му се да је држава кључна препрека за спровођење тога.

"Ако државним чиниоцима који су, као што је то у Србији, главни генератор лажних вести одговара таква медијска слика, па зашто би они то мењали”, упитао је Совиљ.

Решење види у постојању система који ће се, најпре од врха, борити против лажних вести.

Сматра да су у Србији таблоди неправдено постављени на прво место, када је реч о преношењу лажних вести.

"Имате и озбиљне, традиционалне медије, где се преносе вести које долазе са врха, које релативизују стварност, а пренете су без критичке дистанце. То су, такође, лажне вети", закључио је Совиљ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси