Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Џереми Дир: Осуђујемо притиске и застрашивања новинара у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2019.

Аутор: Зоран Главоњић Извор: Радио Слободна Европа

Џереми Дир: Осуђујемо притиске и застрашивања новинара у Србији

Има много простора за унапређење слободе медија у Србији, изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) Џереми Дир (Jeremy Dear), заменик генералног секретара Међународне федерације новинара (IFJ) са седиштем у Бриселу.

"Добро смо обавештени о дешавањима у Србији, добијамо информације о нападима на новинаре, као и о свим претњама медијима, било да се ради о онима који подржавају власт или пишу против ње. Осуђујемо све притиске и застрашивања новинара и медија и захтевамо безбедно окружење у ком могу да раде без страха и претњи. Много новинара у Србији изражава забринутост због цензуре и мањка објективности јавног сервиса и других медија. Морам да нагласим да подржавамо новинарска удружења у њиховим настојањима да заштите новинаре и унапреде новинарство. Заједно са њима радимо на међународном нивоу како бисмо скренули пажњу властима и послодавцима да омогуће објективно и независно новинарство", каже Дир.

РСЕ: Чија кривица је за такво стање медија у Србији, на страни власти или не само на њој?

Дир: Као и у многим случајевима, кривица за такво стање није појединачна. То су људи из власти који врше притисак на медије да извештавају у корист Владе, али постоје и људи који се баве бизнисом који врше притисак да се извештава против власти. И једне и друге осуђујемо јер морају да постоје независни медији који ће моћи да говоре истину о онима на положајима, без обзира да ли се ради о власти, бизнисменима или политичким интересним групама.

РСЕ: Да ли ИФЈ, као интернационална организација, може да учини више од изјава у којима осуђује притиске на медије?

Дир: Само ако смо добро повезани са новинарским организацијама у Србији та помоћ може бити још конкретнија. Можемо да учествујемо у демонстрацијама и протестима за новинарска права, правним акцијама и јавним конференцијама, као и разговорима са властима и запосленима у медијима. Али захтев за то мора доћи од новинара из Србије. Погрешно би било ако бисмо ми дошли овде да учимо људе какво њихово новинарство треба да буде, али би било у реду за нашу организацију да дође да их подржи у настојању да унапреде медије.

РСЕ: Ако би оцењивали од 1 до 10, која је ваша оцена слободе медија у Србији?

Дир: Мислим да не би било корисно да баш дајем оцену медијима. Постоје организације које процењују медијске слободе у земљама света узимајући у обзир многе критеријуме, колико новинара је у затвору, колико њих је добило претње, тако да мислим да не бих могао сада да упоређујем то. Али јасно је да овде има много простора за унапређење слободе медија у Србији.

РСЕ: Да ли је за потпуну слободу медија важно то из које су новинари државе?

Дир: Ми бринемо свим о новинарима без обзира одакле су. Новинари су цивили, они нису војници у рату, и зато имају неприкосновено право да буду заштићени. Било да су новинари убијени у Сирији, Србији или Сједињеним Државама, то оштро осуђујемо и захтевамо да они који су убиство наредили буду приведени правди. У Србији смо 20 година након погибије 16 радника Радио-телевизије Србије у НАТО бомбардовању, а они који су наредили убиство тих људи још нису одговарали. Захтевамо правду за убијене.

Џереми Дир је у Београду учествовао на конференцији под називом "Крај некажњивости за злочине над новинарима" у организацији Радио телевизије Србије (РТС) и Удружења новинара Србије (УНС).

Скуп ком су присуствовали представници медија и интернационалних новинарских организација организован је на двадесетогодишњицу НАТО бомбардовања РТС-а у ком је 23. априла 1999. погинуло шеснаесторо запослених у тој телевизији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси