Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Подринске: Преживети финансијске контроле, тужбе, притиске, „пријатељска упозорења“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2019.

Аутор: Марија Обреновић Извор: Цензоловка

Подринске: Преживети финансијске контроле, тужбе, притиске, „пријатељска упозорења“

Док критички медији широм Србије имају огромне проблеме са локалним властима, уредник Подринских Иван Ковачевић говори о притисцима које та редакција доживљава од стране напредњачке опозиције у Шапцу.

Легенда каже да је једном давно неки кнез дошао да обиђе Шабац. Неки тврде да је то био књаз Милош, други краљ Милан, али за причу то и није толико важно. Елем, Шапчанин коме овај властодржац баш није био прирастао срцу искористио је тренутак непажње кнежеве свите и повадио чивије (турски назив за клин) из точкова кнежевих кола. Кола се сломише, кнез заврши у прашини, а Шапчани од тада остадоше Чивијаши – људи који за властодршце много не маре и умеју са њима сочно да се нашале.

Изгледа да управо захваљујући том чивијашком духу, редакција Подринских, једног од два шабачка листа, успева да „повади клипове“ из механизама који властима служе да мале локалне медије притисну и покоре.

Успели су, тако, да се изборе са финансијским контролама, прозивањима по локалним телевизијама, непозивањима на конференције за новинаре, тужбама и „пријатељским упозорењима“…

Упозорење да ће угасити Подринске

Последњу „диверзију“ извели су уочи недавно завршеног локалног конкурса за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса.

„Конкурс још није био ни расписан када нам је стигло ’упозорење’ како ће нам, ако добијемо новац, доћи финансијска контрола и угасити нас. Ми смо онда сели, размислили и формирали Удружење грађана ’Подринске’. Пројекат је добило удружење, па ако хоће – нека га угасе. Недељник Подринске, који издаје Новинско- издавачко предузеће ’Ш ревија’, не могу угасити“, каже Иван Ковачевић, директор и уредник Подринских.

Овај маневар извели су верујући да „упозорење“ није тек „претња празном пушком“. Наиме, пре две године финансијска полиција чешљала је пословање Подринских.

„У редакцији су провели око два месеца. На крају су нас казнили са 120.000 динара јер нисмо имали један рачун за пословни ручак. Казну смо платили на време, али смо на крају доплатили још 20.000 динара за кашњење. Нисмо хтели да се терамо, јер би то само продужило агонију“, прича Ковачевић.

Недељник Подринске би се према свом садржају могао окарактерисати као опозициони. Самим тим, онима који локалне прилике не познају може звучати апсурдно тврдња уредништва да највеће притиске последњих година, како каже Ковачевић, трпе од локалне опозиције. Трик је у томе да је у граду Шапцу, на републичком нивоу доминанта Српска напредна странка, у „чивијашкој републици“ – опозиција.

„Умемо ми да окрпимо и ову нашу локалну власт. Ипак, правац наше уређивачке политике је да се боримо против накарадног система успостављеног на нивоу државе. Када у стадо оваца упадну вукови, чобанин не јури мишеве по кући јер му се жена плаши мишева, већ растерује вукове. Ето, то је одговор свима који питају зашто се чешће не бавимо локалним властима“, објашњава наш саговорник.

Због уређивачке политике Подринских, лане је проблема имао и локални КУД „Абрашевић“ којим руководи Ковачевић.

„Читава кампања против ’Абрашевића’ била је организована од стране појединих чланова локалне опозиције. Покушавано је да се КУД и Подринске доведу у везу. Распредале су се приче како се новине штампају преко КУД-а, па ’Абрашевић’ служи за извлачење новца. Наравно, све то везе са реалношћу нема и акција није успела“, објашњава Ковачевић.

Ротација уредника због тужби

Уредник Подринских посебно наглашава да је на овој позицији „тренутно“. Поред њега, срце мале екипе, која броји десетак људи, чине још и Ханибал Ковач и Драган Ераковић. Њих тројица смењивала су се протеклих година на месту уредника листа.

„Кад једног притисну тужбама, ми се ротирамо“, лаконски објашњава Ковачевић.

За готово три деценије колико се бави издавачким послом Ковачевић је прошао свашта. Покренуо је почетком деведесетих један од првих приватних локалних листова.

„Због уређивачке политике која није била на линији тадашњих власти угасили су нас после 13. броја.“

Подринске су као регионални лист Мачванског округа израсле из некадашње Ш ревије, коју је издавала иста екипа. И она је гашена, па наново васкрсавана.

„Да се разумемо, ни локалној власти ми баш нисмо богзна колико мили. Док је садашња опозиција на републичком нивоу држала власт, догодило нам се да нам због неких текстова које смо објавили, у истом дану откажу сви оглашивачи“, присећа се Ковачевић.

Подринске су, каже, опстале упркос свему и опстаће из ината, настављајући да „ваде чивије из точкова“ свакој власти.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси