Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Река без повратка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2019.

Извор: ФоНет

Река без повратка

Новинари су постали војници у служби оних који им говоре шта би требало да пишу, изјавила је ФоНету новинарка Ивана Зарић и указала да због тога не постоји одговорност за пласирање лажи.

Она не искључује ни могућност да новинари често самоиницијативно пишу све и свашта, како би били на нивоу задатка који им постави уредник.

Зарић је, за серијал Press Extra, објаснила да је сврха лажних вести, пре свега, да јавност информишу онако како неко сматра да би требало да буде инфoрмисана. Уколико је власт креатор лажних вести, онда се сматра недопустивим да било шта лоше о њима икада буде објављено, рекла је она новинарки Сандри Крстановић Живковић.

Зарић је оценила да таква атмосфера ствара криву слику у друштву да су лажне вести прихватљиве. Људи који имају критички став, знају да посматрају ствари својом главом, истакла је она, али је упозорила да је у Србији медијска неписменост толико "окамењена" да је из тога тешко пронаћи пут назад.

"Када упитам из радозналости неку старију госпођу зашто купује одређене новине, често добијем одговор - зато што су јефитне", илустровала је Зарић.

Она сматра да је управо то критеријум и најкраћи пут до онога шта се сервира и подсећа да су лажне вести постојале и раније као систем манипулације, али су мотиви били различити.

Као пример, поменула је смрт председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, јер се годинама спекулисало да ли је он умро баш тог дана и да ли је сахрањен на месту где нам је речено да јесахрањен. Управо та теорија завере је лебдела увек и кроз медије и међу људима, али Зарић мисли да се такве вести нису шириле да би се "замајавао" народ, него да се избегне колективна хистерија како ће све функционисати после тако великог лидера.

"Лажне вести су река без повратка", предочила је Зарић и констатовала да су лажи превише узеле маха, јер се деценијама радило на њиховом утемељењу у друштву. Шта један мали човек наспрам система може да уради сем да мисли својом главом, рекла је Зарић и нагласила да би ширење лажних вести требало системски регулисати.

"Очекујем од регулаторних тела и Министарства културе и информисања да лупе шаком о сто и спрече ширење лажних вести. Међутим, тако нешто никако да се деси", закључила је Зарић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси