Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обрадовић: Нисам нити ћу бити део преговарачког тима опозиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Обрадовић: Нисам нити ћу бити део преговарачког тима опозиције

Вукашин Обрадовић, који је на суботњем протесту у Београду промовисан за члана „тима стручњака, ванстраначких личности, који су спремни да са властима преговарају“, демантовао је за Цензоловку да је члан или да ће бити члан било каквог преговарачког тима опозиције.

„Не ради се о преговарачком, већ о експертском тиму, чији би задатак био да сачини одређене предлоге о решавању спорних питања, каква су РЕМ или јавни сервиси, и то би онда опозиција евентуално користила у дијалогу с влашћу. Учешће у таквом тиму је једино на шта могу да пристанем“, навео је Обрадовић.

„Нити желим нити могу да прихватим да учествујем у било каквим преговорима са влашћу“, изричит је некадашњи председник Независног удружења новинара Србије. 

Признаје ипак да је „можда било потребно“ да се о овоме лично изјасни одмах након што је глумац Бранислав Лечић прочитао његово име на суботњем протесту, али додаје да има утисак да је Драган Ђилас све разјаснио својим твитом још у суботу. 

„Људи чија су имена поменута вечерас на протесту нису преговарачки тим. То су стручни људи које ћемо уз још многе појединце и представнике различитих удружења предложити за експертске тимове, јер нису ни ’наши’ ни ’њихови’. Они су своји“, написао је на Твитеру Ђилас, један од лидера Савеза за Србију и председник новоформиране Странке слободе и правде (ССП).

Глумац Бранислав Лечић је, према писању медија, окупљеним грађанима на суботњем митингу „1 од 5 милиона“ у Београду представио „тим стручњака, ванстраначких личности, који су спремни да са властима преговарају о три кључне теме на којима се заснивају Вучићеве полуге власти, а то су злоупотреба медија, Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и изборног процеса“.

Преговарачки тим би, како је објављено, поред Обрадовића, чинили професори Факултета политичких наука (ФПН) Чедомир Чупић, Сњежана Миливојевић и Душан Вучићевић, Јованка Матић из Института за друштвена истраживања, политиколог Бобан Стојановић, редитељ Срђан Драгојевић (који је јуче на Твитеру затражио од опозиције да га изузму из тог тима „да би жељени разговори ишли као по лоју“) и Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ).

Лечић је чак навео да ће „НУНС и Асоцијација независних и електронских медија (АНЕМ) учествовати у дијалогу“.

Ипак, након ових речи изостале су значајније реакције новинара и удружења, или макар објашњења. Чинило се да ником није посебно спорна идеја о томе да новинари буду део преговарачког тима са властима. Или су, у бољој варијанти, сви видели Ђиласов твит у којем је он „све разјаснио“, па би све после тога било излишно. 

Међу реткима из новинарске бранше који су се јавно узнемирили на само помињање новинара у истој реченици с појмовима „опозиција“ и „дијалог с влашћу“, био је Зоран Секулић, директор и главни и одговорни уредник агенције ФоНет. 

У својој јучерашњој објави на друштвеним мрежама Секулић не само да подсећа на то где новинарима никако није место, већ и оне који евентуално и даље имају недоумица око тога, поготову у погледу дијалога с влашћу, подсећа на то како се новинарима већ једном обила о главу идеја о томе да преговарају с истом том влашћу.

„Новинари и медији немају шта да траже у дијалогу власти и опозиције, ни као посредници. Имали су свој покушај дијалога с властима који је очекивано пропао. Уколико хоће да се изборе за професију, нека прво своје организације и међусобне односе доведу у ред. Ако није касно“, написао је директор и главни и одговорни уредник ФоНета. 

Пропали дијалог, на који реферише Секулић, започет је прошлог лета између Тима за дијалог, који су чинили представници новинарских и медијских удружења, и Координационог тела Владе Србије за сарадњу с медијима. Након што власт до краја проше године није испунила ама баш ниједан од 13 захтева удружења, део удружења која чине Медијску коалицију суспендовао је у јануару ове године учешће у даљем заваравању да тај разговор може да доведе до икаквих резултата.

Бивши председник Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић, који је био део Тима за дијалог, каже за Цензоловку да је тај дијалог инициран „са жељом да се покуша изменити катастрофална медијска ситуација“. 

„Али и поред огромног труда и бројних фрустрација, нисмо ништа успели да урадимо. А налазили смо се између две ватре – између, са једне стране, власти и, са друге, оних колега који су нам с правом спочитавали то што преговарамо са онима који су извор свих проблема. Ипак, лично сам мирне савести јер је задатак удружења да на све могуће начине покушају да се изборе за своје циљеве“, каже Сејдиновић.

Новинарка Тамара Скрозза била је међу онима који су критиковали и саму намеру новинарских удружења да седну за исто сто са представницима власти, поготово ако за тим столом седи и Вучићева медијска саветница Сузана Васиљевић – због такве одлуке НУНС-а, свог матичног удружења, напослетку је напустила његов извршни одбор.

Она и данас чврсто стоји на позицији да новинарска удружења ни на који начин не би требало да учествују у било каквим преговорима с влашћу. 

„То, просто, није посао нити улога новинарских удружења“, каже Скрозза у изјави за Цензоловку.

Сејдиновић се такође противи учешћу удружења у било каквим преговорима власти и опозиције и то зато што се „више пута показало да преговори са овом влашћу не дају никакве резултате“. Други разлог, наводи Сејдиновић, јесте потреба да се, из професионалних разлога, задржи дистанца и према оним политичким странкама које се начелно залажу за исте вредности као и удружења.

„Сигуран сам да и ови преговори неће дати резултата јер ова власт влада злоупотребом медија и институција. Када би се медији барем мало ослободили и створили простор за јавни дијалог, власт би се срушила као кула од карата“, наводи саговорник Цензоловке.

Сејдиновић истиче да без већег притиска међународне заједнице овдашња власт „неће изменити ништа у својој стравичној пракси уништавања институција и медијских слобода, а тај притисак очигледно не постоји и неће постојати бар још неко време“.

За Скроззу је, међутим, и даље спорно то што су на протесту у суботу прочитана имена представљена као део преговарачког тима и што је најављено учешће два удружења у прижељкиваном дијалогу с влашћу.

„Ако се пак ради о давању експертиза и неки појединац сматра да његово или њено учешће у експертском тиму може да буде сврсисходно, у реду. Ипак, и даље бих волела да знам каква би у свему томе била улога удружења“, каже Тамара Скрозза.

И бивши председник НДНВ прави разлику између појединаца и удружења и истиче да нема ништа против тога да поједине колеге учествују у преговорима с влашћу „јер то је њихово апсолутно право“. „Исто тако сматрам да опозиционе странке могу да користе нашу експертизу, односно наше препоруке и захтеве које смо јавно износили. Било би, такође, добро да саме странке имају неки програм за медије“, истиче Сејдиновић.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић данас није био доступан за коментар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси