Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нишки хотел отказао гостопримство дебати са Ољом Бећковић и Иваном Ивановићем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2019.

Аутор: Бета Извор: Н1

Нишки хотел отказао гостопримство дебати са Ољом Бећковић и Иваном Ивановићем

Нишки хотел "New City" отказао је гостопримство Институту за европске послове на дан одржавања дебате под називом "Слобода изражавања на трагу европских вредности", која је била планирана за вечерас.

У Институту за европске послове казали су да су их из хотела обавестили да је цела сала поплављена због хаварије.

„Сумњамо у тачност ових навода, будући да хотел не дозвољава тиму Института да приступи сали и увери се у хаварију, а хотел не нуди ни једну алтернативу. На дебати је најављена – као модераторка – новинарка Оља Бећковић, професор медијске етике др Чедомир Чупић, новинари Иван Ивановић и Милојко Пантић и заменица уредника НИН-а Весна Малишић“, саопштили су у Институту.

У саопштењу се додаје да је првобитно саветница председника Србије Сузана Васиљевић потврдила своје учешће на дебати, а потом отказала уз образложење да је на путу, обећавши да ће говорити на дебати у Београду 15. маја.

„Отказивање гостопримства хотела, у власништву високог функционера СПС-а Новице Тончева, за вечерашњу дебату Институт за европске послове види као саботажу и сужавање простора за дијалог о важним темама за све грађане. О проблему затварања јавних простора за критичку мисао у Београду, Нишу и Крагујевцу, Институт је већ обавестио Европску комисију и Делегацију Европске уније у Србији“, навели су у Институту.

Они су подсетили да су простори који су потврдили, а затим и отказали гостопримство у врло кратком року у последњих годину дана Битеф Театар и Дворана културног центра у Београду, Нишки Симфонијски оркестар и Официрски дом у Нишу и позориште Јоаким Вујић у Крагујевцу.

„Сви простори су отказивали под различитим изговорима, а најчешћи је да су заборавили да управо у том тренутку имају већ нешто“, казали су у Институту за европске послове.

Институт се због отказивања дебате извинио свим грађанима и грађанкама Ниша, говорницима, модераторки и свим фирмама које су ангажоване као техничка подршка.

„У складу са уговором хотел ће морати да плати казну због отказивања, а Институт ће покренути и правну процедуру за наплату свих трошкова који су настали у организацији. Међутим, највећи трошак, дискусија са грађанима о важним темама је ненаплатив. Позивамо грађане Ниша да у дискусији са својим политичким представницима ослободе јавне просторе за дијалог и обечавамо да ћемо доћи у Ниш поново“, наводи се у сапштењу.

На вечерашњој дебати требало је да буде речи о томе зашто су слободни и етични медији неопходни за развој демократије и друштва, са каквим се изазовима новинари суочавају у времену узаврелих политичких тензија, колики практични утицај на слободу говора имају приступни преговори са Европском унијом и који су остали изазови и проблеми са којима се Србија среће на пољу стварања простора за дијалог и размену мишљења у друштву.

Дебата је део пројекта „Дебатовање о односима Србије и Европске уније“ који финансира Амбасада СР Немачке у Београду, која је такође обавештена о инциденту.

Подсетимо, „Утисак недеље“ Оље Бећковић и „Вече са Иваном Ивановићем“ емитују се на телевизији Нова С која је, као и телевизија Н1, део компаније United Media.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси