Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стефановић: Проследићемо тужилаштву информације о снимку у коме се таргетирају истраживачки новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2019.

Аутор: Инсајдер, Б92 Извор: Инсајдер

Стефановић: Проследићемо тужилаштву информације о снимку у коме се таргетирају истраживачки новинари

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да ће полиција испитати случај монтираног снимка у коме се таргетирају истраживачки новинари, а који је објављен на Твитеру и да ће све информације проследити тужилаштву.

"И овај случај ћемо испитати и ако тужилаштво буде сматрало да постоје елементи било ког дела, поднећемо пријаве", рекао је Стефановић новинарима у Београду.

Он је истакао да МУП увек брзо и ефикасно реагује на све претње и доставља информације тужилаштву.

"Полиција по закону не квалификује дело, зато достављамо тужилаштву све, тражимо консултације и тужилаштво одређује да ли је нешто кривично дело", рекао је Стефановић.

На опаску новинара да медији преносе да је особа која је објавила видео-снимак на Твитеру државни функционер и да подржава СНС, Стефановић каже да о томе не зна ништа.

Стефановић је рекао да му је жао што не постоји иста таква солидарност са новинарима "који не припадају одређеним политичким круговима".

"Кад претуку новинарке Пинка или кад позивају на линч на твитеру новинарке Студија Б, онда нема те забринутости. Ја сам једнако забринут и за једне и за друге", рекао је Стефановић и додао да су и посланици опозиционих странака ширили неку врсту кампање против новинара неких телевизија.

Синоћ је на Твитеру објављен видео-клип у коме се новинар БИРН-а Слободан Георгиев, али и БИРН, ЦИНС и КРИК ознацавају као "издајници".

Одговарајући на питање Инсајдера да ли ће тужилаштво реаговати у овом случају, Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић рекао је да је у току анализа да ли има простора поступању по службеној дужности у кривичном поступку.

На реаговање надлежних позвала су и новинарска удружења као и Балканска истраживачка мрежа (БИРН), а Слободан Георгиев позвао је председника Србије и СНС-а да се, уколико СНС не стоји иза оваквог снимка, јавно огради и осуди овакво понашање.

Поповић-Ивковић: МУП предузима све мере у циљу заштите новинара

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова (МУП) Биљана Поповић Ивковић изјавила је данас да Министарство предузима све мере у циљу заштите новинара.

"Министарство унутрашњих послова са посебном пажњом приступа свим случајевима претњи или било ког облика угрожавања и хитно предузима све мере у циљу заштите новинара. Поступамо одмах по пријави, без икаквих изузетка", рекла је Ивковић током састанка са шефом мисије ОЕБС-а у Србији Андреом Орициом, наводи се у саопштењу.

Орицио је, како се наводи, навео да су безбедност новинара и слобода медија у врху приоритета рада Мисије ОЕБС-а.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси