Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилац за Инсајдер: Анализирамо има ли основа за реаговање након снимка у коме се таргетирају истраживачки новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2019.

Извор: Инсајдер

Тужилац за Инсајдер: Анализирамо има ли основа за реаговање након снимка у коме се таргетирају истраживачки новинари

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић рекао је на питање Инсајдера да ли ће реаговати на јучерашње таргетирања истраживачких новинара на друштвеним мрежама да је тужилаштво обавештено о догађају и да је у току анализа да ли има места поступању по службеној дужности.

Поводом случаја три новинарке и сараднице Независног удружења новинара Војводине, које су на једној Фацебоок страни означене као "Новинарке које су осрамотиле Србију", што је резултирало и претњама смрћу, тужилац додаје да је поводом овог догађаја поднета пријава и да је поступање у току. "Путем механизма Сталне радне групе за подизање безбедности новинара НДНВ је поднела кривичну пријаву против НН лица у вези наведених објава. Поступање је у току и о резултатима предузетих радњи донетим тужилачким одлукама јавност ће бити обавештена у складу са законом", кратко је одговорио Стаменковић на питање Инсајдера.

Ова изјава односи се на јучерашњи случај када су на једном од новоснованих портала на којима нема имена ни уредника ни власника ни новинара таргетиране новинарке НДНВ Сања Кљајић, Вања Ђурић и Милена Поповић, а на Фејсбук страници истог портала означене су као "Новинарке које су осрамотиле Србију", што је резултирало и претњама смрћу.

Нешто после тога, на Твитер профилу Наталија Дугоњић објављен је клип у коме се новинар Слободан Георгиев, али и БИРН, ЦИНС и Крик означавају као издајници који су "плаћени за пљување Вучића".

Овим поводом, тужилац Стаменковић наводи да је тужилаштво обавештено и да је у току анализа чињеничног стања.

"Таргетирање не постоји као кривично дело. О догађају смо обавештени и у току је анализа чињеничног стања ради оцене да ли има места поступању по службеној дужности у кривичном поступку, или се ради о догађају чије решавање спада у другу област права", одговорио је Стаменковић.

Георгијев за Инсајдер: Ако СНС не стоји иза видео снимка, нека се Вучић огради

Слободан Георгиев за Инсајдер каже да овакве нападе трпи већ годинама, а као мотив за овај напад види то што је БИРН недавно објавио фотографију председниковог брата са Звонком Веселиновићем.

"Ја овакве нападе трпим већ пет година. Мислим да је мотив за овај последњи напад наше последње истраживање у ком смо објавили мали детаљ из живота Андреја Вучића, односно његову фотографију са Звонком Веселиновићем, о чијим активностима је БИРН написао низ чланака у претходном периоду. Тако да ми се чини да је невоља у томе што се у последњој причи помиње Вучићев брат", каже Георгиев.

Коментаришући то што је означен као издајник који сарађује са приштинским и албанским властима, Георгиев истиче да је то модус операнди "радикалске власти" која се осетила угроженом.

"Они су рекли, е па сад ћемо ми мало да пребацимо лоптицу у његово двориште. Изабрали су стандардну радикалску фору да сам ја издајник, и да продајем Косово. Велики део материјала у овим снимцима је већ објављен што значи да је та интернет бот јединица или ко год, представници служби, већ имају спреман фајл о мени" , каже Георгиев.

Он је рекао да БИРН и он пријављују све нападе на њега претходних година, као и овај, али да то није дало много ефекта. Георгиев је позвао председника Србије и СНС-а да се јавно огради од овог напада и осуди овакво понашање.

"Ако ово није СНС урадио, ја очекујем да Вучић изађе, огради се од овог напада и осуди овакво понашање", закључује Георгиев.

УНС: Тужилаштво да утврди ко стоји иза монтираног снимка

Раније данас Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је да је “запрепашћено увредљивим садржајем видео клипа” објављеног на Твитеру у којем се истаживачки медији и новинари означавају као издајници и страни плаћеници, што за последицу има угрожавање сигурности новинара.

УНС је затражио од Тужилаштва за високотехнолошки криминал да утврди ко стоји иза монтираног снимка и покрене поступак против одговорних.

Ово новинарско удружење је поводом овог случаја навео да је забринут због учесталих увреда истраживачким новинарима на порталу Истрага, чије су последице претње на друштвеним мрежама додајући да очекује да одговорни за ове претње буду и кажњени.

УНС је истакао да свако има право да буде незадовољан радом новинара, али да је неприхватљиво да се незадовољство исказује претњама, нападима и увредама.

“УНС позива новинаре, медије, учеснике у политичком животу, као и целокупну јавност да цивилизовано расправљају о свему што је спорну у садржају медија и да се обраћају за то формираним саморегулаторним и регулаторним телима” , наводи УНС у свом саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси