Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРН: Зауставите напад на Георгиева
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2019.

Извор: БИРН

БИРН: Зауставите напад на Георгиева

БИРН позива све надлежне институције, а нарочито МУП и Тужилаштво, да хитно реагују поводом најновијег напада на нашег уредника Слободана Георгиева.

Два дана након што је БИРН објавио фотографије, које указују на повезаност Андреја Вучића, брата српског председника и Звонка Веселиновића, озлоглашеног бизнисмена са Косова, уследила је кампања на друштвеним мрежама, којом се отворено прети уреднику Георгиеву и редакцијама БИРН, ЦИНС и КРИК. 

 У снимку у ком су злонамерно монтиране изјаве Георгиева, а који је од синоћ доступан на друштвеној мрежи Twitter, Георгиев је означен као „страни плаћеник“, „издајник“ и сарадник албанских и косовских политичара. Додатно, у снимку се користе насловне стране прорежимског таблоида Информер у којима се говори о наводним „уносним пословима БИРН-а“ за стране донаторе, које су доказане као потпуне неистините у судском процесу. У истом клипу таргетиране су и истраживачке редакције ЦИНС-а и КРИК-а. 

 Тонска позадина снимка су сирене за узбуну коришћене током НАТО бомбардовања Србије 1999. године.  

 Након објаве видеа, уследили су бројни коментари, који садрже низ увреда и претњи, од којих су неки у међувремену уклоњени. Као и неколико пута до сад, уместо да се јавност бави резултатима истраживачких текстова, владавином права, борбом против корупције и радом институција, пажња се усмерава на уреднике и новинаре, који постају мете напада. 

 Ширењем лажи и дезинформација ствара се притисак и црта мета на све новинаре, који желе да раде независно и професионално, али и да критички извештавају о активностима власти.

 Подсећамо домаћу и светску јавност, као и све колеге новинаре, да је пре 20 година, у време када је Александар Вучића био министар информисања у Влади Србије, убијен Славко Ћурувија, а да је том догађају претходила медијска хајка и атмосфера страха, коју видимо и данас. Посебно забрињава што је иста матрица у којој је урађен спорни видео коришћена уочи убиства Оливера Ивановића, а да се у сличном тону тренутно води и јавна кампања против Раде Трајковић.

 БИРН упозорава јавност и надлежне институције да наша редакција од 2014. године ради под непрестаним притиском прорежимских таблоида и СНС партијских ботова на друштвеним мрежама. Истичемо да су напади на Георгиева и БИРН много пута пријављивани надлежнима, али да никакве реакције није било.

 Хронологија напада на БИРН доступна је овде http://birnsrbija.rs/hronologija-napada-na-birn/

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

19.04.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 18:33

stara srpska

Ko s djavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси