Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гајовић: Сумњам у извештај Репортера без граница
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2019.

Извор: Радио Слободна Европа

Гајовић: Сумњам у извештај Репортера без граница

"Морам признати да сам и раније мало сумњао у извештаје Репортера без граница иако не потцењујем њихове информације, али увек када су у питању овакве информације имам малу скепсу и опрез. Тим пре што не видим шта је извор да би могло да се закључи због чега је Србија пала на Светском индексу медијских слобода", рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић коментаришући нови извештај Репортера без граница према коме је Србија пала за 14. места.

Аутори извештаја наводе да је Србија, под влашћу председника Александра Вучића, за пет година постала "место у коме новинарство није безбедна професија, нити ужива подршку власти".

"Расте број напада на медије, укључујући претње смрћу, а све чешће су и запаљиве изјаве званичника усмерене против новинара," пише у извештају за 2019. годину, уз упозорење да су многи напади на новинаре остали неистражени и нерешени, а починиоци нису кажњени.

"Агресивне кампање против истраживачких новинара које спроводе провладини медији су у пуном јеку", навели су аутори извештаја. У документу се указује и на пример подметања пожара у кући новинара Милана Јовановића из Гроцке, који је писао о корупцију на локалном нивоу.

На питање о каквим изворима говори када је реч о примеру подметања пожара у кући новинара Милана Јовановића, Гајовић одговара: "Па добро, да ли ћемо сада се враћамо сто година уназад?"

На констатацију РСЕ да то није било пре сто година него у децембру прошле године, Гајовић каже:

"Сви смо се одредили према том чину негативно. Па нећемо сада наредних 10 година то да помињемо као лош пример. Ваљда има негде и доброг примера на медијској сцени Србије. Када прочитам овако нешто век се запитам – да ли на медијској сцени Србије има било шта добро што би бар једном организација Репортери без граница могли да ставе у свој извештај".

На питање шта би по његовом мишљењу било добро, Гајовић је рекао да "не види ништа лоше" на медијској сцени Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси