Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанжов отац: Вратити Џулијана у Аустралију, шокантно слабо изгледа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2019.

Аутор: Бета Извор: Н1

Асанжов отац: Вратити Џулијана у Аустралију, шокантно слабо изгледа

Отац оснивача Викиликса Џулијана Асанжа затражио је данас од аустралијске владе да врате његовог сина у Аустралију и рекао да је шокиран како је изгледао слабо приликом хапшења у четвртак у Лондону.

Џон Шиптон је Асанжов биолошки отац, и био је секретар Викиликс партије коју је његов син основао поводом избора за сенат 2013. Медији јављају да је он посећивао сина сваког Божића у амбасади Еквадора у Лондону, где се Асанж склонио од 2012. до свог хапшења.

Шиптон је у изјави за мелрбурнски лист Сандеј Хералд Сан (Сундаy Хералд Сун) рекао да аустралијско министарство спољних послова и премијер треба да ураде нешто.

"То може да се реши једноставно на задовољство свих. Било је разговора између једног сенатора и високог званичника минситарства спољних послова о изручењу Џулијана у Аустралију", додао је он.

Асанж се 2012. склонио у еквадорску амбасаду у Лондону како би избегао да буде изручен Шведској због оптужбе за сексуални напад, која је у међувремену одбачена.

Лондонска полиција је у четвртак ухапсила Асанжа на основу налога САД за његово изручење и због кршења услова кауције у Великој Британији. Еквадор је претходно одузео азилантски статус Асанжу, наводећи као разлог његова "кршења међународних конвенција и дневних протокола". САД траже Асанжа због објављивања десетина хиљада тајних владиних докумената путем Викиликса.

Његов отац је рекао да је био шокиран кад је видео како му син изгледа када су га полицајци изнели из еквадорске абасаде у Лондону.

"Видео сам како су полицајци морали да га носе до краја степеништа. Није изгледао добро. Ја имам 74 године и у бољој сам форми од њега који има 47. То је јако шокантно", рекао је он и додао да је Асанж месецима живео као затвореник затвора са високим обезбеђењем и да су камере пратиле сваки његов покрет.

Суд ће 2. маја разматрати амерички захтев за изручење због пиратерије и британски захтев да се појави пред судом издат у јуну 2012. године који је он прекршио бекством у амбасаду Еквадора.

Аустралијски премијер Скот Морисон рекао је у петак да Канбера неће Асанжу пружити никакав специјални третман.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси