Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Трампов сарадник“ и симпатизер СНС претио и Данасу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2019.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Човек који је саслушан због претећих позива и порука уредницима Н1 и Бете, звао и чланове наше редакције

„Трампов сарадник“ и симпатизер СНС претио и Данасу

Особа која се представља као Богољуб Пјешчић, „припадник администрације Доналда Трампа“, претио је и новинарки Данаса коју је на редакцијски телефон позвао у петак након што смо објавили саопштење МУП-а у којем се наводи да је саслушано једно лице због претњи директору програма Н1 за Србију Југославу Ћосићу и главном уреднику агенције Бета Драгану Јањићу.

– Уколико у року од 10 минута не повучете вест са сајта, тужићу вас и тражити милион долара одштете. Ја сам члан администрације Доналда Трампа и амерички држављанин. Не можете ми ништа, а мени ће бити драго да од сорошеваца узмем милион – рекла је особа која се представила као Богољуб Пјешчић, поручивши нашој новинарки да ће остати без посла, али да му „нимало није жао због тога“.

Истог дана на фиксни редакцијски број телефона иста особа позвала је и главног уредника Данаса Драгољуба Дражу Петровића.

– Рекао је да смо објавили информацију на сајту да је он саслушан због претњи, те да ће да нас тужи. Када сам му предочио да се у том тексту нигде не појављује његово име, рекао је да ће он преко својих веза у америчкој администрацији да нас Американцима представи у најгорем светлу… Одговорио сам му: „Одлично! Урадите то! И поздравите Трампа!“, те му залупио слушалицу – каже главни уредник Данаса.

Објаве на друштвеним мрежама Богољуба Пјешчића јасно показују да је симпатизер напредњака и да подржава политику Александра Вучића, али главни уредник Данаса каже да је апсурдно пријављивати сваку особу која се јави у редакцију да би се бунила због неког текста и претила тужбама и некаквим везама „у Америци“ .

– Ако та особа, како год се звала, настави да прогања наше новинаре, свакако ћемо га пријавити МУП-у, засад га третирамо као и све друге који се на дневном нивоу јављају у редакцију, нарочито у периодима када је Палмотићева пребукирана. Таквима је за почетак најбоље залупити слушалицу – објашњава Дража Петровић.

Пјешчић је, како наводи Удружење новинара Србије, био власник интернет провајдера „Абсолут ОК“, који је пре осам година продат инвестиционом фонду иза кога је стајао власник СББ-а, „Јунајтед групе“ и телевизије Н1 Драган Шолак. Та информација је режимским медијима била сасвим довољна да „џелата“ прогласе „жртвом“, уместо да акценат ставе на претње којима су били изложени новинари Н1 и Бете. Тако су Ћосић и Јањић били принуђени да објашњавају своје везе са Пјешчићем и демантују његове изјаве. У таблоидима су они представљени као пријатељи, а не жртве озбиљних претњи (Јањићу је речено да ће Бета горети).

Са друге стране, иза фантомске Фејсбук странице Србија наша земља, са које се месецима пуштају спонзорисани текстови у којима се сатанизују независни медији, по свему судећи стоји управо Пјешчић. У изјави за УНС, он то није потврдио, али ни демантовао.

„Што вас то интересује? И да имам и да немам везе са том страницом, то је моја приватна ствар“, рекао је Пјешчић. Није желео да одговори ни на питање да ли учествује у креирању њеног садржаја. Та страница, између осталог, наводи да иза Н1 и Драгана Шолака стоји Сорош и „бивша Клинтонова пропала администрација“. Независни новинари, укључујући и новинаре Данаса, представљени су као „издајници и страни плаћеници“ којима администратори свакодневно цртају мету на челу. Иако смо више пута писали о овој страници упозоравајући надлежне о претњама, објаве пуне мржње и претњи не престају. Последњи „пројекат“ ове странице је израда „документарног“ филма о настанку и финансирању агенције Бета. Србија наша земља нема импресум, нити су им текстови потписани.

– Не треба пуно промишљања да би се закључило ко стоји иза ове странице. По реторици је врло слична оној коју користи Пјешчић, а очигледно је и да стоји неко ко има пуно новца, чим се свакодневно рекламира спонзорисаним објавама. Поруке које добијам и оне које се објављују на сајту имају много сличности – указује за Данас уредник Бете Драган Јањић. Он додаје за наш лист да је тачно да познаје Пјешчића, али да нису пријатељи нити зна чиме се он данас бави.

– Човека познајем јер је био власник или сувласник провајдерске куће „Абсолут ОК“, која је била провајдер за интернет комуникацију Бете. Његово објашњење да није претио Бети већ да ме је „пријатељски“ упозорио је смешно. Кад вам неко пошаље поруку да ће неко упасти у агенцију и да ће Бета бити спаљена, то је отворена претња која мора бити пријављена – истиче Јањић. Међутим, он је дошао у ситуацију да мора да се брани и да је постављена теза да је сам крив што је Бети прећено.

– Бета је крива високим представницима власти што се уопште жали. Полиција је, са друге стране, била крајње професионална и на њу немам замерку – наглашава Јањић.

Богољуб Пјешчић је саслушан и због тога што је 15. марта позвао Југослава Ћосића, представљајући се као службеник америчке амбасаде, изразивши критику због извештавања те телевизије о масакру у џамијама на Новом Зеланду. Он је за УНС рекао да Ћосића познаје годинама, да су се дружили и да имају заједничке пријатеље, што је Ћосић демантовао.

– Никада у животу нисам био пријатељ тог човека, никада с њим нисам разговарао, никада га чак нисам ни срео или не да се тога сећам. Он тврди да смо пријатељи од деведесетих, а ја сам током целих деведесетих био ван Србије. И данас сам поновио да ми се он представио као службеник америчке амбасаде. Покушао је касније да представи тај разговор као разговор два познаника, а то је нетачно. Поновио сам да је мени у том разговору речено да ће ми доживотно бити забрањен улазак у САД, да ће Н1 сносити консеквенце због свог извештавања и да се изјасним у вези са догађајима на Новом Зеланду – рекао је Ћосић за УНС.

За наш лист је додао да нема шта више да каже на ту тему и да не може да верује да се у медијима толики простор даје човеку који се лажно представља и упућује претње.

„Србијо, помози“

Након што је Богољуб Пјешчић саслушан у полицији, Србија наша земља је поново пустила спонзорисану објаву, овога пута са садржином да им је онемогућено уставно право на рад, те да се осећају прогоњено и да су изложени претњама. „Србијо, помози“, поручују са Фејсбук странице на којој их прати близу 100.000 људи, од којих већина такође учествује у сатанизацији независних медија.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

03.04.

2019.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:55

Др. Дража Глодур!

Дочекао је челник Данаса остварење сна. Постао је све што је желео:
Најпре је од запослених тражио да га зову Дража (сада се и потписује Драгољуб Дража Петровић), па је тражио да га зову глодур, а не оно гл. и одг. уредник, а данас се прогласио доктором, јер је човеку, коме је наводно залупио слушалицу, утврдио дијагнозу и зажалио што је Палмотићева пребукирана.
И он каже да је сатиричар, неки, који се у то боље разумеју, кажу да је шарлатан.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси