Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Представници протеста и руководство РТВ разговарали о захтевима демонстраната
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2019.

Аутор: Бета Извор: Н1

Представници протеста и руководство РТВ разговарали о захтевима демонстраната

Представници протеста "Један од пет милиона - Нови Сад" разговарали су данас у згради Јавног медијског сервиса Радио-телевизије Војводине (РТВ) са директором те медијске куће и руководством о незадовољству градјана начином на који та кућа извештава о протестима у Новом саду и широм Војводине.

Како је речено новинарима након састанка, РТВ је затражила три дана како би одговорила на захтеве који су предати руководству те медијске куће у писаној форми.

У захтевима се тражи да та кућа почне "континуирано, објективно и професионално" да извештава о протестима у својим информативним емисијама, те да у централној информативној емисији "Дневник у 17 сати" обезбеди "не мање од пет минута" за теме везане за протесте.

 Други захтев је да РТВ почне "редовно да реализује емисије у којима ће учесници протеста 'Један од пет милиона', опозиционе политичке партије и друге организације редовно имати могућност да искажу ставове".

Тражи се да извештавање о протестима буде омогућено и на мањинским језицима, да теме буду емитоване и на радију, као и на другим платформама на којима извештавају новинари РТВ, а сви захтеви су утемељени на законским обавезама јавних сервиса у Србији.

Представник демонстраната са протеста "Један од пет милиона" Станко Боснић рекао је да је задовољан "чињеницом да се овај разговор догодио", али да исходом састанка нису задовољни.

"Један од кључних разлога наших протеста је стање у медијима. РТВ је неке од наших захтева прокоментарисала као притисак на слободе рада новинара и редакција. Ми сматрамо да је наша данашња посета управо супротна и да овим чином, инсистирањем на поштовању закона, и на обавезама РТВ, управо радимо супротно и обезбедјујемо законитост и слободу рада новинара, а у складу са нормама професије", рекао је Боснић.

Додао је да су квалитативну оцену програма РТВ дали градјани на протестима, на којима сваки пут застану и искажу незадовољство ипред зграде РТВ.

Програм РТВ не испуњава обавезе које је преузео и које има на основу закона и прописа. Већ три месеца се одржавају протести, а нико од представника РТВ није узео за сходно да нас укључи и да о томе извештава", рекао је он и додао да се у свим коментарима на порталима РТВ виде негативни коментари према учесницима протеста и тенденциозне вести, а није омогућено да се чује "друга страна".

Додао је да ће у следећа три дана комуницирати са руководством РТВ и док не добију одговоре, а у петак 29. марта ће о тим одговорима обавестити јавност у Новом Саду, као и у целој Војводини и Србији.

Директор РТВ Миодраг Копривица рекао је да је РТВ примио писане захтеве овлашћених представника протеста "Један од пет милиона", али да се у разговорима који су водјени нису сагласили око теме извештавања и оценама о томе како је РТВ информисала о протестима.

"То не значи да те разговоре не треба да наставимо. Али ми овде имамо 28 страна текста о томе како је РТВ и у ком времену извештавала о протестима", рекао је Копривица.

Према његовим речима, делове тих захтева РТВ сматра "притиском на уредјивачку политику јавног медијског сервиса", а то су пре свега захтеви о минутажи у централним информативним емисијама које би биле посвећене протестима.

Копривица је казао да руководство РТВ не би волело да "неко на свом путу ка власти, погази јавни медијски сервис".

"Ми то нећемо дозволити никоме, ми бранимо независност наших уредника, ја као директор имам одговорност за основни производ, а то је програм, а главни и одговорни уредници одговарају за своји програм и то им нико не може ускратити", рекао је Копривица.

Додао је да је свестан да је "део градјана незадовољан начином на који РТВ извештава о протестима", те да руковоство РТВ није "глуво и слепо па да то не види".

"Ми ћемо све анализирати, даћемо одговор и видећемо на чему смо", додао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси