Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС и даље без дебате о протестима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2019.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

РТС и даље без дебате о протестима

Захтевајући више простора у информативном програму РТС-а, демонстранти су у суботу увече током протеста 1 од 5 милиона упали у јавни сервис, одакле их је после неколико сати расправе избацила полиција. Да ли ће РТС изаћи у сусрет незадовољној опозицији и људима који протестују сваке суботе и разговарати са њима, и даље није познато - генерални директор РТС-а Драган Бујошевић упорно не одговара Раскрикавању на то питање, док уредник информативног програма Ненад Љ. Стефановић каже да је у иностранству и да не зна који су планови јавног сервиса. “Знам да вечерас иде Упитник на ту тему, али у емисији сигурно неће бити ови који су упадали”, каже Стефановић. На питање зашто, он одговара: “Зато што су звали друге госте”.

У моменту када је из ТВ студија РТС-а у суботу увече емитован Дневник 2, зграду јавног сервиса “окупирали” су незадовољни грађани који сваке суботе од децембра протестују, као и део опозиције.

Предвођени Бошком Обрадовићем и Јеленом Анасоновић, тражили су да се уживо укључе у Дневник, што им није омогућено, као ни разговор са челницима РТС-а којима би изнели своје незадовољство извештавањем о протестима и простором који опозиција добија на телевизији.

Захтев им ни тада, ни неколико дана касније, и даље није испуњен. Јелена Анасоновић за Раскрикавање каже да би на том састанку захтевали што и иначе - већу минутажу у Дневнику за протесте, као и прилику да неко из организације протеста “5 минута говори у Дневнику”

“Добили смо највише 2:30-2:40 минута и то је углавном било врло површно извештавање. Други захтев се тиче тога да све политичке опције, покрети, странке, да добију једнак простор у информативи РТС-а. Ми живимо у парламентарној демократији и минутажа на РТС-у није условљена процентима у Парламенту”, каже Анасоновић.

Засад их, међутим, нико из РТС није контактирао и иницирао састанак са њима. Да ли ће то урадити, нисмо успели да сазнамо од Драгана Бујошевића јер није одговарао на поруку и бројне позиве новинарке Раскрикавања.

Уредник информативног програма Ненад Љ. Стефановић каже да не зна да ли РТС има у плану тако нешто.

“Нисам био на колегијумима, упућен сам наравно доста добро у то шта се дешава, али тренутно нисам у Београду. Знам да вечерас иде Упитник на ту тему, али знам сигурно да вечерас неће бити ови који су упадали вечерас”, каже Стефановић.

На питање зашто неће бити, он каже: “Зато што су звали друге госте”.

Тако ни вечерашњи Упитник неће бити прилика да се да простора представницима незадовољне опозиције и демонстраната који су упали на РТС, већ ће о том догађају говорити Владимир Радомировић из УНС-а, Немања Пантић из Одељења за медије и комуникације МУП-а, уредник Интернет портала РТС-а Зоран Станојевић и уредник Времена Филип Шварм.

“РТС је средство меке пропаганде”

Да РТС игнорише дешавања на улицама широм Србије сматра и Зоран Гавриловић из БИРОДИ-ја, који тврди да за 15 недеља протеста РТС није имао ниједно живо укључење са лица места.

Имали су живо укључење са протеста у Француској у децембру, а извештај мониторинга БИРОДИ-ја за 8. и 9. децембар, викенд који су обележили протести у Француској, Мађарској и Белгији, показује да је РТС о њима извештавао готово дупло више него о протестима који се дешавају “испред врата”.

“РТС својим извештавањем крши Устав који гарантује право на обавештеност. Њихово извештавање није у складу са струком. Оно се своди на саопштења власти, никад нико из протеста није дао изјаве уживо. Немамо дебату о протестима, о разлозима за протесте, аналитичке емисије, госте. Јавни сервис је постао обично средство меке пропаганде које се бави билтенисањем”, сматра Гавриловић.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси