Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарске награде „Цвет једнакости“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2019.

Аутор: Н. Ковачевић Извор: Данас

Новинарске награде „Цвет једнакости“

Наталија Видић, новинарка РТС из Ужица, победница је овогодишњег конкурса „Цвет једнакости“ који је, четврту годину заредом, расписало Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице.

Осим тог признања, њен прилог „Игрице за децу са аутизмом“ је проглашен и за најбољи у категорији телевизијског новинарства.

Она је снимила причу о Милану Поповићу из Ариља, који је осмислио сајт „Развојне игрице – учимо речи“ како би помогао свом детету и другој деци са тешкоћама у развоју да савладају препреке у учењу и комуницирању.

У категорији радио новинарства награђена је Марија Станковић из РТВ Врање за прилог „Радионице за особе оболеле од мултипле склерозе“, које се организују у Врању, а којима се афирмише активизам оболелих од те болести. „О сексуалном развоју младих жена са инвалидитетом у Србији – Из личног искуства“, назив је текста, ауторке Маријане Чанак који је објављен на Порталу о инвалидности, а који је проглашен за најбољи на интернету. Текст се бави темом о којој се ретко говори, брише табуе и помера границе.

Јелени Јоргачевић Кисић, новинарки недељника Време, припала је награда у категорији штампаних медија и то за текст „Нељудско играње људским животима“, којим је указала на то да се после 14 година прекида пружање услуге становања уз подршку за особе са интелектуалним потешкоћама у Београду. О најбољима на конкурсу, на коме се награђују медијски прилози који промовишу активности и достигнућа особа са инвалидитетом и на коме је пристигла 21 пријава, одлучивао је жири у саставу: Зорица Савић из Чачка и Соња Урошевић из Ниша, новинарке које су награђене на прошлогодишњем конкурсу, и Биљана Кузмановић, новинарка из Ужица.

Проглашени су и најбољи средњошколски радови на литерарном конкурсу истог Удружења на теме: „То што смо ми другачији, вас чини богатијима“ и „Погледај нас очима детета“. Прва награда је припала Николи Миловановићу из Ужичке гимназије, који је победио и прошле године, док су другу и трећу награду освојиле Милица Максимовић и Милица Ћирјанић из Техничке школе у Косјерићу. Љиљани Јовановић из градске управе Ужице припала је специјална награда за допринос у унапређењу положаја особа са инвалидитетом.

Данас додела на „Кикиним данима“

Награде ће бити додељене у понедељак, 18. марта, у 18 часова у ГКЦ Ужице, на завршници манифестације „Кикини дани“ која негује сећање на Тијану Петровић Кику (1985 – 2013), дугогодишњу портпаролку Удружења и активисткињу у борби за права особа са инвалидитетом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси