Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укинута првостепена пресуда против Иштвана Каића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2019.

Извор: www.istvankaic.com

Укинута првостепена пресуда против Иштвана Каића

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду Вишег суда у Београду по тужби уредника Мреже за истраживање криминала и корупције КРИК Стевана Дојчиновића против аналитичара медија и публицисте Иштвана Каића због тврдњи изнетих у тексту „Зашто Инсајдер ћути о лажним новинарима?“ објављеном на његовом сајту марта 2016. године, и вратио предмет на поновно суђење.

„По налажењу Апелационог суда, изнето становиште првостепеног суда за сада се не може прихватити као правилно, јер пресуда у побијаном делу не садржи јасне и потпуне разлоге о битним чињеницама да би се њена законитост и правилност могле испитати, а постоји и међусобна противуречност између онога што се у разлозима пресуде наводи, чиме је учињена битна повреда одредаба парничног поступка из члана 374. став 2. тачка 12. Закона о парничном поступку, на коју се жалбом туженог основано указује“, стоји у образожењу Апелационог суда достављеном Вишем суду 25. јануара 2019. године.

У појединостима, кључни приговори Апелационог суда тичу се недостатка пасивне легитимације, будући да сајт Иштвана Каића у смислу Закона о јавном информисању и медијима не спада у медије, тј. није регистрован у Регистру медија, али и основаности позивања на Закон о облигационим односима, према чијим правилима терет доказивања настале штете лежи на туженом, с обзиром на то да је Каићу одбијено извођење свих приложених доказа који, по његовом мишљењу, поткрепљују тврдње из спорног текста о непрофесионалност и кршењу новинарских кодекса Стевана Дојчиновића, као и извођење свих сведока у прилог тврдњама да је исто лице у склопу новинарског посла покушавало да изнуди новац, те на тај начин изврши „рекетирање“.

Према првостепеној пресуди Вишег суда од 23. маја 2018. године, Иштван Каић је на име накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове због повреде части и угледа био у обавези да Стевану Дојчиновићу исплати износ од 70.000 динара и судске трошкове од 95.100 динара. На ову пресуду Каић је поднео жалбу по којој је Апелациони суд поступао, док се Дојчиновић, упркос томе што му је досуђено свега 14 одсто од затраженог одштетног захтева (500.000 динара), није жалио на пресуду. Уместо тога, уредник КРИК-а је на свом сајту, а како је наведено у Каићевој жалби, 13. јула 2018. године објавио вест под насловом „Уредник КРИК-а добио спор против Иштвана Каића“, у којем је децидно изостављена информација да је донета пресуда тек првостепеног карактера, чиме је изазвана недоумица у јавности.

У периоду до одлуке Апелационог суда, Дојчиновић је 4. септембра 2018. на друштвеној мрежи Твитер користио исти прилог у циљу даље дискредитације, водећи кампању против Каића која је резултовала повлачењем рекламног материјала о његовој књизи „Име и манипулација – кодекс српских медија и повезаних група 2001-2016“ из приватне скриптарнице на Факултету политичких наука, као и саме књиге из продаје на тој локацији (докази у прилогу). Вест са сајта КРИК у истом смислу користила је и организација Грађанске иницијативе, која је у својој публикацији „Удружења грађана: Сужавање простора за деловање 2014-2018“, објављеној 12. децембра 2018. године, на страни 50 за Каића навела да је „већ једном осуђен на суду због клевета против Стевана Дојчиновића, уредника КРИК-а“.

Дојчиновић, којег Каић оптужује да се, између осталог, бави и криминализацијом, претходно је у вести од 24. јуна 2016. на сајту КРИК-а под називом „Уредник КРИК-а тужио Иштвана Каића“ изводио индиректну везу Каића до земунског криминалног клана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси