Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Струка тражи да медијска стратегија створи услове да се смање притисци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2019.

Аутор: Бета Извор: Н1

Струка тражи да медијска стратегија створи услове да се смање притисци

Медијска стратегија која је у изради морала би да унапреди медијске слободе и да омогући да се смање притисци на медије, речено је на првој јавној расправи о Нацрту стратегије развоја система јавног информисања у Србији, која се одржава у Скупштини града Новог Сада.

Представници медија, медијских и новинарских удружења, невладиних организација и фондација казали су да су медији који се труде да извештавају професионално изложени различитим врстама политичких и економских притисака од стране власти, с крајњим циљем да такви медији буду угушени.

Речено је и да је на тај начин "у тишини угушено више од 40 локалних телевизија у Србији, док истовремено држава уводи практично монопол на информисање на националном нивоу, о чему сведочи и недавна купопродаја телевизија 02 и Прва".

Посебно је истакнут проблем бројних неправилности које постоје у систему пројектног суфинансирања медијских садржаја од јавног интереса.

Представници медија, медијских и новинарских удружења казали су да се "кроз систем пројектног суфинансирања изразито фаворизују медији који су блиски властима".

Такође, како је речено, поједине локалне самоуправе у комисије које одлучују о додели средстава путем пројектног суфинансирања именују особе које немају везе с медијима и новинарством, а постоје и локалне самоуправе које уопште не расписују конкурсе за суфинансирање медијских садржаја и за то не сносе никакве законске санкције.

Они су се пожалили и на економске притиске на медије који нису блиски режиму и који због тога остају без реклама и уговора са јавним предузећима, док им истовремено држава учестало шаље различите инспекције.

Навели су да велики проблем представља и чињеница да институције готово по правилу одбијају медијима и новинарима да доставе информације од јавног значаја.

Чуо се и предлог да службеници и функционери који одбију да медијима доставе информације од јавног значаја треба да сносе кривичне санкције, а не прекршајне, као што је сада случај.

Оцењено је да све наведено сведочи о томе да је "циљ да се скрајну или угасе медији који су критички опредељени према власти и који професионално раде свој посао".

Речено је да су тужбе против медија све чешће и све ефикасније, док с друге стране, тужбе које медији подносе против државе се веома споро решавају. 

Председник Радне групе за израду медијске стратегије Дејан Стојановић из Министарства културе и информисања рекао је да се Радна група суочавала са проблемом недостатка различитих врста истраживања и анализа током израде Нацрта Медијске стратегије. 

Јавној расправи присуствовали су, између осталих, и представници Медијског одељења Мисије ОЕБС-а у Србији.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси