Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кад новинари „беже“ из режимских таблоида
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2019.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Новинарка Српског телеграфа дала отказ јер није желела да пише "пљувачки" текст о Драгану Бјелогрлићу и покојном Милораду Мандићу Манди

Кад новинари „беже“ из режимских таблоида

Домаће таблоиде блиске режиму све чешће напуштају новинари који не желе да пишу наручене текстове против „неподобних“ људи, углавном оних који су се замерили властима.

О томе је на протесту „1од 5 милиона“ у Крагујевцу говорио и глумац Никола Којо, и сам жртва прљаве таблоидне кампање, а саговорници Данаса кажу да таблоиди у Србији никада у овој мери и на овакав, приземан начин, нису били продужена рука власти.

Последња у низу која је напустила редакцију Српског телеграфа је новинарка која није желела да пише очигледно наручен, „пљувачки“ текст о познатом глумцу Драгану Бјелогрлићу. Њена СМС преписка са глумцем осванула је на друштвеним мрежама, након чега су испливале информације и о другим ситуацијама и новинарима који су у међувремену напустили овај таблоид.

Новинарка Српског телеграфа је у СМС поруци упућеној Бјелогрлићу, на глумчеву констатацију: „Срам Вас било. Ништа Вам није свето“, када је чуо да желе да пишу о његовим односима са кумом, покојним Милорадом Мандићем Мандом, одговорила: „Управо сам дала отказ, веровали или не… Ето шта мислим о свему овоме.“

На питање да прокоментарише последњи случај, главни уредник Српског телеграфа Милан Лађевић поручио нам је: „Наставите слободно да водите редовну хајку на наш лист кад год напишемо нешто што није у складу са мишљењем и политиком Ђиласа, Јеремића, Трифуновића и сличних.“

Таблоиди, наравно, не мисле на емоције људи које нападају или помињу у текстовима. Бјелогрлић је завршио на страницама „жуте штампе“ само зато што је подржао изјаву Николе Која да ће отићи из земље ако протести не успеју. Породица покојног Милорада Мандића Манде такође је шокирана.

– Текст поменутог листа могу да доживим искључиво као једно болно подсећање и поновно проживљавање трагедије коју смо деца и ја доживели. Искрено, ја сам једино одговорна и дужна да мом малолетном сину објасним све и кажем истину. И да му обришем сваку сузу после оваквих текстова – каже у разговору за Данас глумица Анастасија Ања Мандић, Мандина супруга, поводом текста насловљеног „Где ће ти душа, куме?!“ објављеног прошле недеље у Српском телеграфу, због кога је новинарка тог листа дала отказ.

Овај таблоид је напао Драгана Бјелогрлића, оптужујући га да није демантовао написе у којима се наводи како је он отплатио стамбени кредит од 85.000 швајцарских франака покојном колеги и куму. У тексту се, наиме, наводи да је Бјелогрлић рекао да ће отплатити Мандин стамбени кредит, али да је наведени износ банци вратила осигуравајућа кућа по основу Мандиног животног осигурања.

– Овај текст је покушао, али није успео да упрља једно пријатељство, часну намеру и једног човека – Драгана Бјелогрлића. У часовима потпуног расула, када вам је све блокирано, због разних бирократских ствари које сте дужни да обавите, Драган је предложио да ме заступа адвокат који је са мном решавао бројне процедуре кроз које сам законски морала да прођем – додаје Ања Мандић.

Једина истина је, додаје, да је Бјелогрлић био иницијатор идеје да се окупе колеге и пријатељи, који су били вољни и у могућности да помогну око исплате кредита, и то преосталог мањег износа, обрачунатог од стране банке после наплате Мандићевог животног осигурања. Према речима наше саговорнице, пријатељи који су били у прилици да новчано помогну желели су да остану анонимни, да би се сачувала интима и достојанство покојног Манде и његове породице.

– Такође нису желели да се било ко, ко је имао жељу да помогне а није имао могућности, осети мање вредним. А било их је много уз нас у том страшном тренутку. И једнима и другима смо неизмерно захвални. Лично, не разумем потребу за оваквим видом паланачког рекла-казала информисања и бомбастичним насловима, које су давали други људи, а нити једну изјаву није дао Драган Бјелогрлић, нити ја, да је он једини заслужан за исплату кредита – истиче Мандићева супруга.

Каже да сада једино може да жали што то није демантовано тада, „али моја жеља је била да нас оставе на миру и да почнемо поново да учимо да ходамо, без Милорада у том нашем стану“.

– Драган је то разумео и поштовао је моју жељу да се склонимо и да сва помпа у медијима стане – истиче наша саговорница.

Од смрти супруга њен фокус се пребацио на стваран живот и на жељу да избегава све што је узнемирава.

– Посебно оно што је лошег укуса и простачки настројено. Прошетајте по школама, погледајте стопу вршњачког насиља, поразговарајте са децом шта слушају, шта гледају, да ли иду у позориште, ко су им узори, на које концерте иду, шта и да ли читају и све ће вам бити јасно. Сматрам да живимо у времену где постоји много Илија Чворовића, који из пуке жеље да се допадну некоме, узимају „истину“ и „правду“ у своје руке, имају потребу да дискредитују нечији лик и дело. И то им готово никад код мислећих људи не успе – каже Ања Мандић, подсећајући на једно занатско правило глумачке професије: „Краља играју поданици, не сам краљ.“

– Мислим да су многи овде ту лекцију добро савладали – закључује.

Председник УНС-а и уредник Пиштаљке Владимир Радомировић каже за Данас да је одувек било случајева да новинари (међу којима је и он, у Политици) напуштају редакције због цензуре или мењања текстова од стране уредника, али да таблоиди у Србији никада нису изгледали као данас.

– На насловним странама таблоида увек су се налазили људи који су се замерали власти, али никад на овако огољен, непристојан и огаван начин – истиче Радомировић.

Новинарка Времена Тамара Скрозза каже да нема никакву емпатију према новинарима који одлазе из таблоида, нити жели да се солидарише са њиховим потезима – колико год храбрости можда подразумевали.

– Јер, где су те колеге биле до сада? До сада им није било гадно да лажу, вређају, уништавају туђе животе? Што се мене тиче, могу и хиљаду пута да дају отказ и раде шта год хоће, одавно су се показали и доказали – каже Скрозза за Данас.

Појефтињавање имена и дела

– Ко жели сећање на Милорада Мандића, може да пише о његовим заслугама на филму, телевизији или позоришту, о његовом преданом раду у дечјим програмима, као и о песмама које је певао за малишане. Све друго је за мене појефтињавање његовог имена и дела – каже Ања Мандић.

Новинарка без коментара

Колегиница која је због текста о Бјелогрлићу и Мандићу напустила Српски телеграф, није желела да за Данас коментарише свој поступак, тако да њено име не објављујемо.

Одлазак због кампање против Трифуновића

Српски телеграф међу првима је напустила и новинарка која је се секторски бавила радом хуманитарне фондације „Подржи живот“, коју је основао Сергеј Трифуновић. Она је отишла у јеку кампање коју је овај таблоид водио против Трифуновића, оптужујући га да се коцка са новцем хуманитарне организације „Подржи живот“, основане за сакупљање новца деци за лечење у иностранству. Иако је криминалистичка полиција чешљала документацију фондације више од месец дана, није пронашла никакве неправилности. Међутим, таблоид је наставио са кампањама против свих који су изрекли неку критику на рачун актуелне власти и председника Александра Вучића, док су их истовремено поједини новинари напуштали.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

19.02.

2019.

Realan [нерегистровани] у 13:58

Ah

Nagrada za najteatralniji nastup ipak pripada Skrozzi!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси