Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лист Данас није прекршио Кодекс новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2019.

Аутор: Савет за штампу Извор: Данас

Одлука Савета за штампу поводом пријаве Салахудина Фетића, директора Санџак телевизије, против нашег листа

Лист Данас није прекршио Кодекс новинара Србије

Вишња Аранђеловић, Ивана Стјеља, Златко Чобовић, Зорица Вишњић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Вукашин Обрадовић, Владо Мареш, Вера Дидановић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31. 1 .2019. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Кривична против Зукорлића“, објављеним 10. јануара 2019. године, дневни лист „Данас “ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Одлука Комисије биће објављена на сајту Савета за штампу (www.savetzastampu.rs) и доступна јавности.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Салахудин Фетић, директор Санџак телевизије, поднео је жалбу Савету за штампу, наводећи да је у спорном тексту, намерно или не, та телевизија „индиректно представљена у јако негативном контексту, као ТВ која служи само једној политици, необјективном и пристрасном, те медијем који не заступа јавни интерес већ интерес једне политичке партије“. Истакао је да је прекршена тачка 1 поглавља Истинитост извештавања и то тиме што је ауторка текста навела да је лидер Странке правде и помирења и народни посланик Муамер Зукорлић, говорио на „својој Санџак телевизији“. Фетић је објаснио да Зукорлић није власник телевизије, што се може проверити у АПР-у, нити има уређивачке ингеренције или утицај на уређивачку политику, иако је тачно да је, као ректор Интернационалног универзитета, утемељитељ и оснивач ТВ Универсал, као дела Факултета за журналистику, та телевизија касније променила назив у Санџак телевизија.

У одговору на жалбу, главни и одговорни уредник листа „Данас“ Драгољуб Петровић истакао је да су у тексту верно пренете Зукорлићеве оштре критике (помиње се и фашизам) на рачун стања у локалном здравству и рада Опште болнице у Новом Пазару, као и одговор директора Опште болнице др Меха Махмутовића и најава да ће поднети тужбу против Зукорлића. „Изјаве су дали двема локалним телевизијама, а подносиоцу жалбе Фетићу, у целом тексту, смета изгледа само једна реч „СВОЈОЈ“, која се односи на ТВ Санџак. Почетак другог пасуса текста „Недавно је лидер Странке правде и помирења (СПП) и народни посланик Муамер Зукорлић, на својој ТВ Санџак, говорио о стању у новопазарском здравству“. Док смо за РТВ Нови Пазар, за коју је говорио др Махмутовић написали само ‘ТВ блиска владајућој опцији’. ТВ Санџак нисмо помињали у ‘негативном контексту’, ‘као ТВ која служи само једној политици, необјективном и пристрасном’, како помиње Фетић, нити смо се бавили власничком структуром“, наводи се, између осталог, у одговору на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је текст коректно написан и да њиме ни на који начин није прекршен Кодекс. По мишљењу чланова Комисије, из текста се не може закључити да је постојала било каква лоша намера новинарке да Санџак телевизију представи као медиј који служи једној политичкој опцији. Текст даје општу слику ситуације у Новом Пазару и то што је за једну телевизију наведено да је „Зукорлићева“, а за другу да је блиска градској власти у функцији је разјашњавања локалних прилика читаоцима којима оне нису познате. Такође, текст не улази у власничку структуру телевизије, а то што је, како је наведено и на сајту те телевизије, Муамер Зукорлић њен оснивач, дозвољава новинарки да оцени да је он гостовао на „својој“ телевизији. Што се тиче осталих делова текста, они, по свему судећи, нису били спорни ни за подносиоца жалбе, па је Комисија због свега тога закључила да „Данас“ није прекршио Кодекс новинара Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси