Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Претње новинарима пролазе некажњено
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 02. 2019.

Аутор: Вук Јеремић Извор: Данас

Највећи број вербалних напада на запослене у медијима у прошлој години остао без правног епилога

Претње новинарима пролазе некажњено

Недим Сејдиновић, председник Незвисног друштва новинара Војводине, био је пре два дана изложен баражној ватри увреда и претњи које су му упућене путем Фејсбук странице „Србија наша земља“.

Како је сам Сејдиновић рекао за Данас, ово је трећи пут да проживљава нешто слично, уз додатак да у претходна два случаја они који су слали експлицитне претње смрћу нису кажњени. Његов случај није усамљен, већ само део ширег обрасца у земљи која драстично пада на свим релевантним листама које мере ниво људских права. Само у прошлој години, судећи према бази података Независног удружења новинара Србије, било је 23 вербална напада на новинаре, а највећи број њих прошао је некажњено.

„На Калемегдан и метак“

На исти начин на који и Сејдиновић, преко Фејсбук странице „Србија наша земља“, претње су упућене и уреднику агенције Бета Драгану Јањићу. Он је на тој страници окарактерисан као ,“ дугогодишњи абонент непријатеља Србије“ који је „10 минута након злочина оптужио Србију за убисто Ивановића“, „презире Србију и све Српско“. Испод овог описа, самог по себи увредљивог, пружао се низ коментара међу којима су могле да се пронађу и класичне претње смрћу. Истичу се „на Калемегдан и метак у чело“ и „све српске издајице треба да висе на бандери“.

„Идем код Вучића“

Претње уредници јагодинског портала Инфо централа Анити Ђукић уследили су након објављивања текста „Скандал у ВИВО шопинг молу – претукао брачни пар јер су се побунили што његова деца малтретирају пса“. У тексту се описује инцидент у којем је једна особа физички напала мушкарца и жену, чему је сведочио велики број људи који нису реаговали како би спречили насиље. У коментарима испод непотписаног текста редом су се појављивали коментари који су бранили човека који је напао брачни пар, тврдећи да је бранио своју децу од њих и да им нико није помогао зато што су им се сви смејали. Потом је уследио анонинам коментар који је рекао да нико није помогао брачном пару зато што их је нападо М. Т. познати јагодински криминалац. Тада су кренуле увреде и претње Анити Ђукић преко портала, али и смс порука. Како је сама навела за Цензоловку једна од порука је гласила: Сутра идем код Александра Вучића и после тога се нећеш више бавити тим послом“.

“Све ћу да ти полупам”

Претње нису увек анонимне. Примера ради, помоћник председника општине Микан Миросавић упутио је уреднику листа Дневник Младеновачки Милану Јанковићу претње на седници локалне скупштине. Према Јанковићевом сведочењу, када се окренуо да фотографише гласање за усвајање записника, Миросавић му је рекао да „га не слика и да ће све да му полупа“.Међутим, претње нису ту стале. Како је изјавио УНС-у, након седнице Миросавић је наставио да му прети.„После више од сат времена од те претње кренуо сам из сале. Прошао сам поред Микана и изашао напоље. У холу сам чуо да је он кренуо за мном. Нисам стао, нити се окретао, наставио сам према излазу. Осим што је наставио да ме вређао, претио ми је да ће да ме нађе и да ме убије“, навео је Јанковић.

Хитра реакција

Крајем прошле године, након што је јавно коментарисала протесте грађана у Београду, водитељки телевизије Прва Татјани Војтеховски преко друштвених мрежа упућене су претње смрћу које су се односиле на њу, али и њену ћерку. “Знам где ти је ћерка сутра, знам где ће бити у суботу, твоја прича се завршава и од понедељка ћемо сви да будемо срећни“, део је језивих претњи које је добила Татјана Војтеховски. Случај је одмах пријављен Тужилаштву за организовани криминал које је хитро реаговало. Како је саопштио МУП, припадници полиције су ухапсили су Б. Т. (36) из околине Мајданпека због постојања основа сумње да је починио кривично дело угрожавање сигурности. По налогу надлежног тужилаштва, због кривичног дела угрожавање сигурности поднета је кривична пријава и против четрдесетпетогодишњег мушкарца, држављанина БиХ.

„Промаја у глави“

Дино Јахић из Центра за истраживачко новинарство Србије био је мета увреда и претњи путем друштевних мрежа након што га је члан Председништва БиХ Милорад Додик у августу прошле године оптужио да руководи центром који „уз финансијску подршку међународних организација руши политичке структуре у региону“. Јањић и његове колеге биле су изложене вулгарним увредама, говором мржње и експлицитним претњама смрћу. Једна од претњи сугерисала је да Јахићу треба направити „промају у глави“.

„Дићи ћу ти ауто у ваздух“

Крајем прошле године у редакцију портала Инфо центар Југ у Лебану упао је непознати мушкарац и почео да вређа главну уредницу Жаклину Цветковић Младеновић. Након претњи и увреда упућених њој и њеној породици, мушкарац је изашао испред редакције, сликао аутомобил који припада Жаклини Цветковић Младеновић и рекао да ће да га „дигне у ваздух“. Она је напад пријавила и мушкарац је саслушан у полицији, само да би дан након тога опет претио Младеновићевој.

„Снимај сад“

Новинарки портала Инђија кафе, Верици Маринчић претила су у јулу прошле године два младића у центру Инђије док је на улици разговарала са комшијом. Како је навела, док је разговарала поред ње се паркирао аутомобил из којег су двојица младића почели да вичу на њу. Она је чула како је псују и добацују: „снимај сад“. Управо из тог разлога, она је полицији рекла да сумња на возача аутомобила који је крајем јуна снимљен како у центру Инђије вози великом брзином и пролази кроз црвено светло. „Тај видео снимак смо објавили на нашем порталу и друштвеним мрежама и апеловали на надлежне да реагују, јер је исти аутомобил више пута виђен у граду како јурца“. Особа која је претила је саслушана у полицији.

„Кога оно цитирате“

Према сведочењу новинара листа Курир Бобана Каровића, њему је насиљем претио лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић, након што је радио на тексту који је проблематизовао Јовановићев однос са криминалним земунским кланом. Каровић је смс поруком затражио коментар од Јовановића, али овај није одговорио. Тек када се појавила најава текста, исте вечери Јовановић је позвао Каровића телефоном. Према Каровићевом сведочењу, Јовановић му је рекао да има ексклузивну информацију и затражио његову адресу како би могао да „дође или да пошаље некога по њега“. Када је Каровић то одбио Јовановић је рекао:„Је ли кога оно цитирате данас? Али то ћу ја са њим да расчистим. А шта је ово сутра? Ти и ја ћемо ово ноћас да рашчистимо” и упутио још низ претњи. Јовановић је негирао овај инцидент. Случај није процесуиран.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси